ULJANIK OPET ČEKA PLAĆE: Za rujan Vlada to ne može i ne smije osigurati – kaže ministar

uljanik

Prema riječima Europske komisije država u ovom trenutku ne može pretjeranim angažmanom ući u spašavanje niti brodogradilišta Uljanik, niti cijele Uljanik Grupe – rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat, gostujući na N1 televiziji.

Na pitanje osjeća li Vlada pritisak 15.10. koji dolaze i plaće za 9. mjesec, Horvat je bio jasan, pojašnjavajući kako Vlada to ne može i ne smije.

“Imali ste u posjeti Hrvatskoj povjerenicu EK koja vodi direktorat koji štiti tržišno natjecanje u EU. Njena poruka je bila vrlo jasna: mi u ovom trenutku imamo dva modaliteta kojima možemo ulaziti ili pripremati pripremati fazu restrukturiranja odnosno verificirati predloženi program restrukturiranja kad on bude popravljen. Ili ćemo suprotno stavu EK i dalje financirati plaće u brodogradilištu ili ćemo se uključiti u pronalazak partnera koji će u tim brodogradilištima nastaviti barem dijelom s brodogradnjom ili ćemo u jednom trenutku morati priznati da rješenja nema pa će se dogoditi stečaj ili neki drugi insolvencijski postupak. Izvan ta tri modela dalje više ne ide. Vlada u ovom trenutku osigurati plaće za 9. mjesec ne može i ni ne smije”, rekao je Horvat za N1.

“Radnici, sindikati i Uprava moraju znati da je pronalazak ključnog strateškog partnera jedini izlazak iz ovakve situacije. A koji onda neće niti stvarati pritisak na državni proračun, a niti dovesti do bilo kakvog insolvencijskog postupka”, kazao je ministar Horvat o eventualnom novom štrajku i izlasku radnika na ulice.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!