UKRAJINCI BEZ STRUJE: Deseci tisuća ruskih rezervista u zoni vojne operacije

Rusi i dalje neumorno uništavaju ukrajinsku energetsku infrastrukturu. Milijuni su bez struje, a za to vrijeme traje borba u Hersonu.

Izvor: Media servis

Pregovori o miru daleko su od realizacije, a Vladimir Putin pojasnio je koliko rezervista je u stanju pripravnosti.

Ukrajinska svakodnevnica još uvijek je nepromijenjena – Rusi koriste svaku priliku ne bili li Ukrajincima dodatno otežali nadolazeće hladne dane, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je i da se kontinuirano radi na ponovnom uspostavljanju normalnog života na oslobođenim područjima.

“Samo u proteklom danu i samo, primjerice, u dva okruga Harkovske regije, plin i struja vraćeni su u više od tisuću kućanstava. U tijeku su i radovi na popravcima svih energetskih objekata oštećenih u nedavnim ruskim udarima. Sinoć je oko 4 milijuna Ukrajinaca u 14 regija i gradu Kijevu isključeno iz opskrbe električnom energijom.”

Ipak, napadi ne prestaju, a svijetu je pojasnio kakva je situacija na bojištu.

“Stanje je teško na cijeloj fronti. U nekim područjima nastavljaju se brutalne pozicijske borbe, kao i prije, a posebno je teško – u regiji Donjeck. Aktivnost okupatora tamo je i dalje na iznimno visokoj razini – deseci napada svaki dan. Trpe izuzetno velike gubitke, ali njihov plan se nije promijenio – doći do administrativne granice Donjecke regije. Ne odričemo se ni centimetra svoje zemlje tamo. I zahvaljujem svim našim herojima koji drže položaje u Donbasu.”

I dok se ukrajinski napredak djelomice usporio, intenzivne borbe iščekuju se u Hersonu. S druge strane, nakon što je koncem rujna najavio mobilizaciju 300 tisuća vojnika, ruska alfa i omega Vladimir Putin u jučerašnjem je razgovoru objasnio kakva je trenutna situacija:

“Sada imamo oko 50 tisuća rezervista u borbenim postrojbama. Ostali još ne sudjeluju, a ima ih do 80 tisuća u zoni specijalne vojne operacije. Ostali su na poligonima. Ali pozornost mora biti dana svima, gdje god bili.”