UGOVOR KAO NADA: Rusija i Ukrajina dogovorile izvoz milijuna tona ukrajinskih žitarica

Danas je potpisan važan ugovor koji su potpisale Ukrajina i Rusija, koji su podržali Ujedinjeni narodi, a koji bi trebao omogućiti izvoz milijuna tona žitarica koji su blokiran u lukama na Crnom moru.

Ovaj bi sporazuim trebao spriječiti kaastrofalnu globalnu pregrambenu krizu.

– Danas se pojavilo svjetlo nade na Crnom moru. Svjetlo olakšanja svijetu, koji ga treba više nego ikad, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Gutteres.

Više od 20 milijuna tona žitarica zarobljeno je na jugu Ukrajine otkad je Rusija poslala desetke tisuća vojnika u zemlju 24. veljače, s de facto blokadom Crnog mora, što je rezultiralo time da je ukrajinski izvoz pao na šestinu svoje prijeratne razine.

Ugovor bi trebao omogućiti ponovno korištenje crnomorskih luka zahvaljujući uspostavi sigurnih ruta i primirja na područjima provoza.

Puni detalji sporazuma nisu odmah objavljeni. No ruska državna agencija TASS, citirajući anonimni izvor, izvijestila je da će tri ukrajinske luke, uključujući i najveću izvoznu luku Odesu, biti ponovno otvorene.

Predviđen je pregled trgovačkih brodova koji bi najvjerojatnije bio povjeren Turskoj, kako bi se osiguralo da brodovi koji idu u Odesu po žitarice ne bi dovozili oružje.

Planira se i uspostava koordinacijskog središta u Istanbulu u kojemu bi sudjelovali UN-ovi i pomorski stručnjaci, rekli su diplomati.