UDRUGA MALIH DISTRIBUTERA: Država od goriva zarađuje više od proizvođača i trgovaca zajedno

Udruga malih distributera reagirala je na najnoviju Vladinu odluku o ograničenju cijena naftnih derivata smatrajući da se i dalje sustavno uništava poduzetništvo, poduzetnike i njihove zaposlenike u Hrvatskoj. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Mali distributeri, koji zapošljavaju više od tisuću radnika, do sada su – za vrijeme Vladine regulacije cijena naftnih derivata, izgubili više od 250 milijuna kuna ili 34 milijuna eura. Istodobno, Vlada građanima za svaku prodanu litru goriva, građanima iz džepa uzima 50 posto ukupne dizela i benzina. Pojednostavljeno rečeno – država od goriva zarađuje više od uvoznika, proizvođača i rafinerija sirove nafte te trgovaca, skladištara i prijevoznika naftnih derivata zajedno! Svakom prodanom litrom goriva i većom cijenom goriva – više zarađuje jedino i isključivo država, a trgovci naftnih derivata pri tome propadaju upravo zbog odluka Vlade.

Želimo najnižu cijenu goriva za građane, ali cijena ovisi isključivo o stavu države koja ne samo da se nije odrekla dijela zarade, nego ostvaruje rekordne zarade na tuđem radu. Nakon stabilizacije cijena, država se može odreći dijela koji prikuplja od prodaje naftnih derivata i tako stvarno pomoći i građanima i tvrtkama.

Pozivamo vladu da objavi podatke o prihodima državnog proračuna iz trošarina i poreza na naftne derivate u zadnjih godinu dana i da hrvatskim građanima objavi iznos koji su uzeli iz džepova građana.

Još jednom pozivamo na razum, da se prestanu uništavati poduzetnici i njihovi zaposlenici u Hrvatskoj. Za jeftinije gorivo država se mora odreći dio sada rekordnih zarada. Građani moraju biti svjesni da bi bez državnih nameta benzin koštao 4 kune a dizel 5 kuna. Za skupe derivate krivi su isključivo trošarine i porezi države.