MINISTAR FILIPOVIĆ: Trgovački lanci dižu cijene i pokušavaju prevariti građane – to im neće proći!

Nakon što je euro krenuo u Hrvatskoj sve je više vijesti s terena kako trgovci, i ne samo oni, zaokružuju ili podižu cijene na gore. Ministar gospodarstva Davor Filipović okupio je zbog toga predstavnike trgovačkih lanaca.

“Inflacija je trenutno 13 i pol posto, a kada pogledate strukturu inflacije vidite da na nju najviše utječe porast cijena hrane i bezalkoholnih pića. Vlada je u covid krizi osigurala plaće za 800 tisuća radnika u privatnom sektoru, u nezapamćenoj energetskoj krizi osigurali smo razumne cijene i struje i goriva, a trgovački lanci iz mjeseca u mjesec podižu cijene. I sada u ovoj situaciji kada smo uveli euro, podižu cijene i pokušavaju prevariti građane. To je ono što im neće proći”, rekao je ministar Filipović, kako javlja N1.

“Ono što sam poručio trgovačkim lancima, a to poručujem i svima koji će pokušati iskoristiti ovu situaciju prelaska na euro da zarade na građanima, to im neće proći i Vlada će učiniti baš sve da zaštiti standard građana”, dodao je.

“Pitao sam da mi netko od njih kaže kako to da su cijene goriva pale, da mi kažu tko je od njih pojeftinio proizvode. Nitko nije odgovorio na to. Rekao sam im da je Slovenija za skoro 60 posto skuplja nego kod nas, gdje je bilo osjetnog smanjenja cijena kod nas? Nisam dobio odgovor. Očekujemo da krenu snižavati cijene. Dosta je te priče da je netko dignuo cijene prije njih”, kaže ministar.

Potvrdio je da je došlo do povećanja cijena iako to trgovci negiraju.

“Državni inspektorat i sve druge institucije radit će svoj posao kako bi zaštitile građane. Postupali smo u dobroj vjeri s obzirom da su to naši partneri. Vjerujem da će današnje poruke naići na plodno tlo. Vlada ima mehanizme kako zaštiti građane. Baš je sve na stolu, od crnih listi do zamrzavanja širokog spektra proizvoda”, poručio je Filipović.