U SABORU ĆE BITI NAPETO: Istanbulska, opoziv ministrice Dalić, zrakoplovi…

sabor, glasanje, petak

Uoči današnjeg sastanka Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika na kojem će se razgovarati o predstojećoj sjednici, donosimo što će se naći pred zastupnicima nakon uskrsne pauze.

Piše: Andrea Barać

Burne rasprave vodit će se o Istanbulskoj konvenciji, opozivu ministrice Martine Dalić, kupnji borbenih zrakoplova, a sve to po novim pravilima.

Prvi radni dan 11. travnja saborski zastupnici započet će aktualnim prijepodnevom. Oporbeni zastupnici iskoristit će priliku da izrešetaju premijera Andreja Plenkovića i njegove ministre pitanjima vezanim uz aktualne teme. Vjerojatno neće proći bez prigovora zbog neujednačene vanjske politike, Agrokora, kupnje borbenih zrakoplova, zapošljavanja premijerove rodbine, ali i Istanbulske konvencije koja bi se trebala naći na dnevnom redu već u prvom tjednu. Glasanje bi trebalo proći glatko. Za nju je veći dio oporbe, ali i vladajućih.

“Znam da će Konvencija biti ratificirana. HDZ je donio svoju odluku i na Predsjedništvu, praktički na svim tijelima stranke. Mislim da će biti vrlo uvjerljiva većinska potpora za ratificiranje.”

Pitanje je tko će se još prikloniti HDZ-ovcima Miru Kovaču i Davoru Ivi Stieru koji su najavili da neće dignuti ruku za ratifikaciju, kao i Hrastov zastupnik Hrvoje Zekanović.

“Ja ovim putem najavljujem da Hrast od ovog trenutka okuplja sve pojedince i sve političke opcije u svrhu referenduma na ovu temu.”

Sljedeće na repertoaru je zahtjev za opozivom ministrice gospodarstva Martine Dalić. Složna oporba traži njenu smjenu. Iako su kalkulirali oko predavanja zahtjeva, iskoristili buru oko Istanbulske konvencije i nadali se da će im se prikloniti razočarani u vladajućoj većini, vrlo je vjerojatno da neće skupiti potrebnih 76 ruku za rušenje potpredsjednice Vlade. SDP-ovac Arsen Bauk ima računicu:

“Klubovi čiji su predstavnici potpisali ovaj zahtjev plus nezavisni zastupnici čine negdje između 67 i 70 zastupnika. Što znači još 9 zastupnika parlamentarne većine. I 3 zastupnika Kluba Neovisni za Hrvatsku koji ga nisu potpisali, ali su se usmeno izjasnili da će ga podržati. Tako da smo blizu.”

Sabor bi morao izabrati i novog čelnika DORH-a, s obzirom na to da aktualnom predsjedniku Dinku Cvitanu mandat istječe 23. travnja. Hoće li Cvitana HDZ podržati za još jedan mandat, nije poznato.

Svoj red čekaju i neke interpelacije poput SDP-ove o pozdravu ‘Za dom spremni‘, strukturnim reformama i o INA-i.

Dodajmo da će i od 11. travnja zastupnici raditi po novom saborskom pravilniku. Najveća i najspornija izmjena bila je ona o stankama.

HDZ-ovac Branko Bačić: “Nema više u Saboru, nakon što bude usvojen Poslovnik, traženja stanki o bilo čemu kako se sjeti pojedini zastupnik”, rekao je Bačić.

Stanke će se moći tražiti samo prvog radna dana u tjednu od 9:30 do 10:15, ostalim danima od 13 do 14:15, a petkom nakon glasanja i aktualca.