TUŽBE PROSVJETARA: Sindikati žele iskorijeniti neisplatu plaća – prosvjetari traže svojih 6 posto

učiteljica, škola 1

Buduću administraciju HDZ-a i Mosta čeka vrući socijalni dijalog. Ovih dana na sudove stižu prve sindikalne tužbe zbog ignoriranja sporazuma o 6-postotnom rastu osnovice plaća, i to za javne službe.

U realnom sektoru od nove Vlade očekuju konačno iskorjenjivanje tipično hrvatske prakse – neisplate plaća.

Malo prije opoziva prve vlade HDZ-a i Mosta činilo se da pregovori o famoznom sporazumu o rastu plaća javnom sektoru u slučaju kontinuiranog gospodarskog rasta nisu izgubljeni. Glavni vladin pregovarač Božo Petrov umirivao je sindikalnu stranu, pravdajući se doduše različitom gospodarskom situacijom 2009. i one proljetos.

‘‘Nećemo varati i lagati sindikate i obećavati med i mlijeko‘‘, rekao je Petrov nakon pregovora sredinom travnja. No dijalog je propao nekako s HDZ-ovim rušenjem vlastite vlade. Sindikati su tako epilog provedbe sporazuma sa Sanaderovom vladom nakon sedam godina odlučili potražiti na sudu.

Punomoći su dane, tužbe napisane i bit će predane ovih dana, kaže predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić.

‘‘Punih devet mjeseci nakon što su se stekli uvjeti za realizaciju famoznog Sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama, ovih dana napokon se kreće i sa sudskom provjerom pravne utemeljenosti samog sporazuma. Samo pokretanje pojedinačnih sudskih sporova sigurno vodi rješenju ovog problema‘‘, kaže Stipić, a prenosi Media servis.

Pojedinačni spor samo za proteklih devet mjeseci neisplate preuzetih obveza kreće se oko pet tisuća kuna, odnosno na razini cijelog sustava školstva i znanosti visokih 300-tinjak milijuna kuna.

‘‘Naravno, ukupni dug države sukladno ovom sporazumu je značajno veći i on u odnosu na sve zaposlene u državnim i javnim službama premašuje milijardu kuna‘‘, ističe šef Preporoda.

Jednako opasna je i poruka koju najveći poslodavac u zemlji šalje drugima takvim ponašanjem, upozorava predsjednik SSSH Mladen Novosel koji daje podršku kolegama.

‘‘Naravno, dakle, nažalost radnicima u realnom sektoru neće pomoći ništa da li će vlada riješiti problem s radnicima javnog sektora. Ali definitivno u Hrvatskoj mora postojati vladavina prava. Jer kada vlada ne poštuje određene obveze prema radnicima u javnom sektoru, kojima je istovremeno i poslodavac, tada šalje poruku poslodavcima u privatnom sektoru ‘‘zašto bi vi poštivali svoje obaveze‘‘. I to je nedopustivo‘‘, poručuje Novosel.

Od nove administracije SSSH kao većinski sindikat radnika u realnom sektoru očekuje realizaciju obećanja o 180 tisuća novih radnih mjesta. Novosel podsjeća da u Hrvatskoj postoje i radnici.

‘Poduzetništvo se bez radnika ne može razvijati. Podsjećamo također Plenkovića da u Hrvatskoj još postoji 25 tisuća radnika koji rade, a ne primaju plaću. I da je gotovo sigurno preko 50 do 60 tisuća prima samo minimalnu plaću od kojih definitivno radnici ne mogu preživjeti. Dakle, SSSH očekuje da se u 2017. uredi i sustav plaća, očekujemo povećanje minimalne plaće, ali očekujemo definitivno i iskorjenjivanje rada bez isplate plaće‘‘, naveo je Novosel kao prioritetne zahtjeve prema novoj Vladi.