TRAKAVICA IDE DALJE: Milanović i Banožić danas šutjeli, ali Plenković je udario po predsjedniku

Premijer Andrej Plenković nakon potpisivanja ugovora o koncesiji Deep Sea kontejnerskog terminala govorio je o aktualnim temama, a vojska je ovih dana nezaobilazna. 

Izvor: Media servis

Iščekivala se na obljetnici ‘Tigrova’ nova runda obračuna Milanović-Banožić ali glavni akteri sukoba uzeli su time-out od međusobnog verbalnog čašćenja. Plenković je pak ponovno stao u obranu svog ministra i poručio kako su Vlada i HDZ protiv bilo kakvog politiziranja vojske.

“A i protiv privatiziranja vojske. Protiv smo svih nezakonitosti koje se događaju, a dolaze od Milanovića, ne od ministra obrane. Drugo – zalažemo se za civilizacijski višu razinu diskursa političara u javnosti, ako se može. Ako su napadi takvi da se ta razina spušta onda ćemo na to odgovoriti”.

Obećano, ispunjeno. Milanović je prešao granicu nazvavši prije nekoliko dana Banožića ‘gaulajterom’, odnosno nacističkim čelnikom u Trećem Reichu, pa mu Plenković šalje odgovor:

“To je sramotno. Ne samo da je uvredljivo, bezobrazno, lažno i vrlo neugodno prema ministru Banožiću nego i prema hrvatskoj javnosti”.

Plenković optužuje Milanovića za manipuliranje u vezi sastanka Vijeća za obranu.

“Rekao sam na sjednici Vlade da sam s ministrom Banožićem dogovorio sastanak s vojnim vrhom, uoči sastanka Vijeća za obranu, kako bi neposredno od njih čuli koji su to problemi, ako ih ima”, rekao je Plenković i nastavio: “Da bi onda jučer popodne shvatili da je munjevito organiziran isti takav sastanak na Pantovčaku. Onda se jutros dogodio enorman politički napad na glavnog inspektora HV-a Matanovića da bi se napravio pritisak u smislu ‘bu, inspektore, malo ćemo vas zaplašiti jer iz dokolice nemamo što pa ‘ajde da pustimo ovo u medije”, rekao je Plenković aludiravši na članak objavljen u Večernjem listu koji je iz Ureda predsjednika dobio informaciju da je supruga Matanovića, koji istražuje slučaj Hranj, postala direktorica u HEP-u.

Komentirao je Plenković pismo u kojem je Milanović između ostalog napisao da će on sam predstavljati Hrvatsku u EU-u po pitanju obrane ako ovaj ne reagira na optužbe da njegov ministar sustavno krši zakon.

“Neću mu odgovoriti, a kao drugo sam je sebe već demantirao. Rekao je da neće činiti to što je napisao, a i da to želi svakako ne bi mogao”, zaključuje Plenković.