TRAGOM UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE: Evo što nakon nadzora kažu iz sisačke bolnice

Sisačka Opća bolnica dr. Ivo Pedišić izvijestila je da je završen unutarnji bolnički nadzor koji je pokrenut nakon što je u javnosti osvanula fotografija dviju pacijentica smještenih na jednom strečeru.

Komisija za unutarnji nadzor utvrdila je danas kako smještaj pacijentica na isti ležaj nije utjecao na njihovo zdravstveno stanje.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Nastavno na nedavna zbivanja u Općoj bolnici „dr. Ivo Pedišić“ Sisak, koja su uključivala objavljivanje fotografije dviju pacijentica smještenih na istom ležaju te niz izjava koje je dao ravnatelj bolnice mr. sc. Tomislav Dujmenović dr. med., proveden je unutarnji bolnički nadzor.

Komisija koju čini osam članova utvrdila je kako su obje pacijentice, koje su u bolnicu dovezene sanitetskim prijevozom u razmaku od jedne minute u petak, 14. travnja 2023. godine, na isti ležaj stavljene na maksimalno 15 minuta dok nije dovezena još jedna postelja s drugog odjela. Nažalost, jedna od tih pacijentica preminulaje od posljedica dugotrajne bolesti dva dana nakon prijema u bolnicu, u nedjelju 16. travnja 2023.

Članovi Komisije za unutarnji nadzor zaključuju kako zbog posljedica potresa i rekonstrukcije zgrada u OB Sisak postoji ozbiljan manjak od ukupno 118 postelja, koji će potrajati do potpune rekonstrukcije bolničkog kompleksa. Uz to, donesen je zaključak kako smještaj dviju pacijentica u jednu bolničku postelju, od strane osoblja OHBP-a, nije rutinski postupak pri radu, ali je zbog preopterećenosti odjela na dan 14.4.2023. bio kratkotrajno primijenjen radi osiguravanja pacijenata od dodatnih rizika te do dovoženja drugog ležaja.

Nadalje, dodatno je zaključeno kako postupak kratkotrajnog smještaja pacijentica u istu postelju nikako nije utjecao na njihovo zdravstveno stanje niti je uvjetovao odgađanje postupaka dijagnostike i liječenja.

„U ime svih kolega i medicinskog osoblja Opće bolnice „dr. Ivo Pedišić“ Sisak još se jednom najdublje ispričavam pacijenticama i njihovim obiteljima zbog navedenog incidenta. Jamčim kako će cijeli kolektiv bolnice temeljem nalaza ovog nadzora poduzeti sve potrebne mjere kako bi se prevenirale slične situacije u budućnosti.

Slijedom toga u narednim danima donijet će se serija odluka o unaprijeđenjima sigurnosti i kvalitete skrbi za naše pacijente. Promjene će se odnositi na OHBP, ali i druge dijelove bolnice koji neposredno skrbe za najkompleksnije pacijente“, izjavio je ravnatelj mr.sc. Tomislav Dujmenović dr. med.”