TRAGEDIJA KOD SLATINE: Srušio se hrvatski MIG, oba pilota izvan životne opasnosti

Kod Slatine se danas srušio MIG, avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a nakon što se javio jedan pilot, uspješno je završila potraga i za drugim pilotom.

Kako doznajemo, točnija lokacija je blizina Voćina, između Daruvara i Slatine. Jedan se pilot javio, a za drugim se tragalo.

O tragičnom se događaju oglasilo Ministarstvo obrane:

“Avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 tijekom planske obučne aktivnosti u utorak 6. prosinca 2022. godine prije 14,00 sati srušio se na području kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji.

Poduzete su sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja posade, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

MIG se srušio na na nenaseljenom šumovitom području u Virovitičko-podravskoj županiji”.

Mateja Fras Venus, zapovjednica Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije, za N1 je otkrila što se do sada zna o padu MiG-a.

“Imamo informaciju da je MiG pao na području Virovitičko-podravske županije, točnije Općine Voćin. Vatrogasci su na terenu, kao i timovi za spašavanje i K-9 timovi sa psima.

Trenutno pregledavamo teren, pročešljavamo i tražimo posadu”, rekla je. Jedan dio terena je manje pristupačan jer se radi o brdskom području, pojasnila je.

“Nakon informacije o padu MIG-a ministar obrane Mario Banožić, u dogovoru s predsjednikom Vlade, zaputit će se prema lokaciji pada MIG-a kod Daruvara, a gdje će doći i načelnik Glavnog stožera Hranj i ravnatelj HRZ-a Križanec”, javljaju iz Vlade.

MORH potvrdio da su pronađena oba pilota. “Piloti aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 dvosjeda, koji se srušio tijekom planske obučne aktivnosti u Virovitičko-podravskoj županiji uspješno su se katapultirali i prizemljili”, priopćio je MORH.

“Piloti su u stabilnom stanju, izvan životne opasnosti i bit će prevezeni u bolnicu na liječnički pregled.

Na mjesto nesreće sa zadaćom potrage i spašavanja odmah su bila upućena dva helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-171 SH, pripadnici Pukovnije Vojne policije te bespilotne letjelice. Angažirane su bile i operativne snage sustava civilne zaštite: Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, vatrogasci, Hrvatska gorska služba spašavanja, a na teren su upućeni i policijski službenici i lovci”.