TONOVI IZ SABORA: Jesu li slavonska polja zasijana GMO kukuruzom?

Podijelite članak

sabor

Genetski modificirani organizmi dobili su svoju saborsku minutažu. Propise usklađujemo s EU, a zastupnici pozivaju na oprez. Neki tvrde da javnost nije dovoljno informirana i da postoji realna opasnost da GMO nadjača konvencionalne kulture.

Propise usklađujemo sa europskim zakonodavstvom, izvijestio je zamjenik ministra zdravlja Ivan Bekavac, prenosi Media servis.

“Na način da se propisuje pravnma osnova mogućeg ograničavanja ili zabramne uzgoja genetski modificiranih organizama na djijelu ili cijelom području Republike Hrvatske”, kaže Bekavac.

Irena Petrijevčanin Vuksanović iz HRID-a smatra da javnost nije dovoljno informirana, propisi su nedorečeni a GMO je već prisutan u Hrvatskoj.

“Činjenica je, i to nitko ne može osporiti, da je GMO prisutan na hrvatskom tržištu, ali ne samo na tržištu u obliku proizvoda nego i na tlu u obliku usjeva.”

Da bi informacije koje ima trebala prijaviti, poručilo joj je više saborskih kolega, a ona upitala što rade nadležna tijela. Zabrinuta je neovisna Gordana Rusak:

“Činjenica koju je iznijela kolegica Irena Petrijevčanin Vuksanović da u Slavoniji postoje polja zasađena kukuruzom koji je zapravo GMO, bi zapravo trebalo provjeriti, ali ukoliko je ta činjenica točna, to je svakako alarmantno”, rekla je Rusak.

Davor Vlaović iz HSS-a kaže da već postoji Vladin odgovor na GMO.

“Službeni odgovor je da u Hrvatskoj nema uvoza GMO reprodukcijskog materijala, da se ne može kupiti GM sjeme, ne može se sijati u pokusne svrhe i ne tolewrira se nikakvo sijanje ili sađenje GM biljaka. Uz to su i sve slavonske županije donijele na svojim županijskim, skupštinama odluku da budu GM free.”

SDSS-ov Mile Horvat naveo je podatke o odgovornosti GMO-a za drastičan porast alergija i upozorio da bi Sabor trebao imati zadnju riječ.Ono što nije dobro u ovom zakonu jest činjenica da smo politiku GMO prepustili Vladi. U ovom zakonu jasno piše da će Vlada koja danas ima vrlo čvrst stav nulte stope tolerancije prema GMO-u, sutra svojom odlukom to može promijeniti.”

Josip Katalinić iz Mosta navodi profit multinacionalnih kompanija kao glavni razlog širenja GMO-a. One kontroliraju sjeme i proizvodnju hrane, kaže, a zabrinut je jer ni EU direktiva ne štiti od GMO-a – ” možemo zabraniti proizvodnju ali nikako trgovinu, GMO bi mogao zavladati”, ocijenio je.

“Korisnika GMO kultura je sve više i njihova polja se nalaze u blizini polja konvencionalnih kultura i sjeme će se vremenom sigurno izmiješati i jedan će proizvod u konačnici sigurno prevagnuti. Kako je GMO ipak superiornija biljka, čini se da je otpor uzaludan i da će GMO proizvodi zavladati svijetom.”

Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida pozvao je na bojkot GMO-a u cijelosti, a u fokus svoje rasprave je stavio kompanije poput Monsanta koji, kako je rekao, najavljuje zauzimanje 35 posto hrvatskog tržišta.

“Jako je zanimljivo pitanje zašto Monsanta vodi Agrokor Ivice Todorića kao glavnog partnera u Hrvatskoj. Vjerujem da neki zastupnici znaju o tim temama, pa bi bilo dobro da spomenu”, rekao je Sinčić.

Komentiraj