TEŠKOĆE S KUHANJEM: MORH ima kuhinju za 1800 obroka – zašto nije na Banovini?!

Još od 2018. godine vojska je u posjedu kuhinjskog modula “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX” u kojem se, prema informacijama navedenim na stranicama MORH-a, može pripremiti 1.800 obroka dnevno.

Kuhinja ima i civilnu namjenu, posebno za ovakve situacije kad je potrebna pomoć velikom broju građana, ali taj modul još nije iskorišten u ovoj katastrofi. A modul se sastoji od dva kuhinjska bloka u kojima može biti pripremljeno 1.800 obroka dnevno, šatora za podjelu hrane, šatora za skladištenje hrane, tri šatora koji se spajaju u restoran u kojemu može objedovati 200 ljudi, četiri rashladna kontejnera te dva spremnika za vodu zapremine 11.000 litara.

Da modul nema samo vojnu namjenu, istaknuo je u studenom 2018. voditelj Ureda za obrambenu suradnju Veleposlanstva SAD-a brigadir Matthew Denny.

“Ovaj je modul izrazito koristan jer služi ne samo za potporu vojsci, nego i za potporu civilnom stanovništvu u slučaju prirodnih katastrofa, kao što su poplave ili požari. Ovo je odlična nova sposobnost Hrvatske vojske”, rekao je brigadir Denny.

Na pitanje gdje se taj modul sad nalazi i zašto već nije angažiran na područjima pogođenim potresom iz Ministarstva obrane za N1 su odgovorili:

“Cijela je kuhinja profesionalno opremljena i pomaže nam steći iskustvo u radu. Također, dobro je što se može premještati, što je korisno za pružanje potpore u civilnim i vojnim strukturama u bilo kojoj situaciji”, kazao je tada o modulu jedan od polaznika obuke, vojnik Mate Podgornik iz Voda za pripremu i podjelu hrane Satnije za usluge.Na pitanje gdje se taj modul sad nalazi i zašto već nije angažiran na područjima pogođenim potresom iz Ministarstva obrane danas smo dobili odgovor:

“Hrvatska vojska sve je svoje postojeće sposobnosti stavila na raspolaganje za pomoć građanima i civilnim institucijama u potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije i navedene se koriste sukladno zahtjevu Stožera civilne zaštite.

Slijednom navedenog, ukoliko spomenuti Stožer iskaže potrebu za korištenjem kuhinjskog modula Hrvatske vojske “Force Provider All Electric Kitchen 600 PAX”, isti će se uputiti na daljnje korištenje.”

Komentiraj