SVJETSKO PRVENSTVO: Hrvatska protiv Nigerije, Islanda i Argentine

reprezentacija, nogomet, hns

Izvlačenja skupina za SP u nogometu odvijalo se u moskovskoj Kongresnoj palači Kremlj, sjajnom zdanju kapaciteta 6.000 mjesta.

Na ždrijebu je bilo 1.500 akreditiranih novinara, te jednako toliko uzvanika, a među njima tridesetak izbornika reprezentacija sudionika SP-a.

Tu je naravno bio i naš izbornik  Zlatko Dalić. Koliko je ta predstava važna za svijet, naravno najvažnija za domaćine, je i dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina.

SP u Rusiji bit će od 14. lipnja do 15. srpnja iduće godine. Naša reprezentacija se našla u drugoj jakosnoj skupini.

Reprezentacije čekaju stadioni u Moskvi, Volgogradu, Kaljiningradu, Sankt Peterburgu, Samari, Kazanju, Nižnji Novgorodu, Sočiju, Saransku, Rostovu i Jekaterinburg.

Prvenstvo se otvara 14. lipnja na stadionu Lužnjiki u Moskvi utakmicom koju će tradicionalno igrati domaćin – Rusija.

Na istom stadionu igra se i finale 15. srpnja. U izvlačenju već nam je na startu dodijeljena Argentina.

Slavni engleski strijelac Gary Lineker, a danas najpoznatiji nogometni televizijski voditelj i komentator u toj zemlji, vodio je ždrijeb skupina za SP.

Kuglice su izvlačili velikani: Diego Maradona (Argentina), Gordon Banks (Engleska), Miroslav Klose (Njemačka), Laurent Blanc (Francuska), Cafu (Brazil), Carles Puyol (Španjolska), Diego Forlan (Urugvaj), Fabio Cannavaro (Italija) te kao predstavnik domaćina Nikita Simonjan.

Na početku, prije no što će kuglice zaplesati, prisutnima se obratio ruski predsjednik Vladimir Putin. “Iza nas je naporno kvalifikacijsko razdoblje i sada su ispred nas 32 najbolje reprezentacije svijeta. Naša zemlja s nestrpljenjem očekuje početak prvenstva i vjerujem kako ćemo organizirati natjecanje na najboljem nivou. Nevjerojatno je dobar osjećaj ugostiti sve najbolje nogometaše svijeta, ali i navijače iz cijelog svijeta,” kazao je Putin, poželjevši svim sudionicima sreću. “Želim svima da u Rusiji nađu nešto lijepo,” dodao je Putin

Hrvatska će prvo igrati protiv Nigerije 16. lipnja u Kaliningradu, pet dana kasnije u Novgorodu protiv Argentine, a grupnu fazu završava u Rostovu protiv Islanda.

Skupina A: Rusija, Urugvaj, Egipat, Saudijska Arabija

Skupina B: Portugal, Španjolska, Iran, Maroko

Skupina C: Francuska, Peru, Danska, Australija

Skupina D: Argentina, HRVATSKA, Island, Nigerija

Skupina E: Brazil, Švicarska, Kostarika, Srbija

Skupina F: Njemačka, Meksiko, Švedska, Koreja

Skupina G: Belgija, Engleska, Tunis, Panama

Skupina H: Poljska, Kolumbija, Senegal, Japan

 

Komentiraj