SVETKOVINA NADE: Katolici slave blagdan Sveta tri kralja

Blagdan je Sveta tri kralja. Kršćani koji se ravnaju prema Gregorijanskom kalendaru slave svetkovinu Bogojavljenja.

Koji događaj Katolici danas obilježavaju za Media servis je pojasnio duhovnik nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa na Kaptolu Ivan Grbešić.

“Vidimo jedan nevjerojatan prizor. Ponajprije kako se sin Božji rodio siromašan. Vidimo Isusa u jaslicama. Nevjerojatno. Veliki Bog koji je sve stvorio – nebo, zemlju, cijeli svemir, postao je Bog, postao je Božić. S druge strane, to maleno dijete, traže kraljevi.”

Trojica mudraca Melkior, Baltazar i Gašpar predstavaljaju tri kontinenta – Europu, Afriku i Aziju, a Kristu donose tri poklona – zlato velikom kralju, tamjan pravome Bogu i smirnu čovjeku. Grbešić je istaknuo koja je simbolika današnjeg blagdana.

“Sveta tri kralja zapravo predstavljaju povijesno kretanje ljudi prema Kristu. Oni su bili prvi koji su se došli pokloniti vođeni zvijezdom. Što bi bila ta zvijezda? Nada. Danas svijet u ovo vrijeme treba nadu. Dobro je da mi jedni drugima postanemo zvijezda, da jedni druge vodimo Kristu.”

Građani u Hrvatskoj na današnji dan većinom raskite svoja božićna drvca, no to bi trebali raditi prvu nedjelju nakon Sveta tri kralja, na dan kada se Isus Krist krstio, pojasnio je Grbešić.

“Međutim, u našem narodu pa i u našim crkvama ostala je tradicija da se borovi uklanjaju na Svijećnicu, na spomen kada su Marija i Josip donijeli malog Isusa u hram, dakle 40 dana nakon Božića. No, liturgijski božićno vrijeme traje do nedjelje krštenja gospodinova koje slavimo ove nadolazeće nedjelje.”