STRUČNJAKINJA ZA ZAŠTITU POTROŠAČA: Rješenje za sve trgovce koji ne poštuju Zakon i propise je kolektivna tužba

Stručnjakinja za zaštitu potrošača odvjetnica Dijana Kladar rekla je da postoji mogućnost da ministarstvo pošalje dopis svim onim trgovcima koji ne poštuju propis i kaže: Uskladite se! Ako se ne uskladite mi idemo u kolektivnu tužbu.

To je, smatra, rješenje koje će donijet nekakvu dobit za potrošače.

Vlada je dakle pozivala sve gospodarske subjekte da odmah revidiraju cijene i vrate ih na iznose s kraja prosinca .Neopravdano dizanje cijena već je u Zakonu, hoće li se nakon ovoga išta promijeniti?

“Mislim da se nakon ovog zaključka neće dogoditi da će nam sutra ili za par dana cijene biti niže. Naime, Vlada nije napravila ništa spektakularno ovim zaključkom, ona je samo još jednom pozvala trgovce da poštuju Zakon koji je rekao ne smijemo neosnovano podizati cijene”, rekla je Kladar za Danas.hr.

Znači, oni trgovci koji su neosnovano podigli cijeni oni će samo biti sankcionirani. Svi drugi trgovci koji su osnovano podigli cijene primjerice dobavljači su podigli cijene robe, oni nisu u prekršaju i neće zapravo biti sankcionirani.

“Pitanje je sad koliko je trgovaca podiglo cijene osnovano, a koliko neosnovano. Bojim se da je velik broj trgovaca podigao cijene zato što im je u nabavi narasla cijena robe”.

Što potrošači konkretno mogu napraviti, kakve su im pravne mogućnosti i što ste vi u praksi primijetili?

“Potrošač može prijaviti državnom inspektoratu bilo koji prekršaj. a inspektorat je onda taj koji treba brzo djelovati. Ono što je ključno, a što Vlada nije spomenula u zaključku je mogućnost kolektivnih tužbi. Znači, pozvana su nadležna ministarstva da reagiraju i da eventualno izmjene zakone što je u redu, ali zaboravila je na jedan ključni instrument, a to su kolektivne tužbe. Mogućnost da instant ministarstvo pošalje dopis svim onim trgovcima koji ne poštuju propis i kaže: Uskladite se, ako se ne uskladite mi idemo u kolektivnu tužbu! to je zapravo rješenje koje će donijet nekakvu dobit za potrošače. Ovaj stav Vlade je svakako pohvalan, ali bojim se da neće donijeti ništa konkretno na tržištu zato što oni samo kažu da moraju postupiti po zakonu”.

Što još može država, Vlada, napraviti kako bi zaštitila građane od ovog dodatnog financijskog euro-udara?

“Intervenirati u neke zakone, pojačati nadzor inspekcija i svakako može napraviti crne liste u suradnji s potrošačkim udrugama. Crne liste gdje će javno objavit koji trgovci ne poštuju propise. No, treba biti oprezan da se optuži nekoga tko nije kriv. Bojim se da je to postupak koji će trajati jer ne možete nekome reći da je prekršio propis dok ne prođu svi pravni lijekovi a to traje.. Inspektorat može biti puno aktivniji. izlaziti na teren i osvijestiti građane da prijavljuju trgovce koji ne poštuju propise i ključno – i može se postaviti pitanje kolektivnih tužbi”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.