SVETI OTAC I NOGOMET: Zna li papa Franjo za loše gubitnike u Premiershipu?

U velikom intervjuu koji je dao La Gazzetti dello Sport (talijanski sportski dnevnik), poglavar Katoličke crkve papa Franjo odgovorio je na tridesetak postavljenih pitanja iz različitih sfera sporta.

Piše: Ivica Maras (Media servis)

Tako je, među ostalim, istaknuo kako su “pobjeda i poraz dva glagola koja se čine suprotstavljenima; svi vole pobjeđivati, a nitko ne voli gubiti”… “Pobjeda nas ponekad može učiniti arogantnim, jer onaj tko pobjedi ne zna što znači izgubiti” – poručuje papa, poželivši sportašima umjerenost: “Želim prvacima da nauče veoma dragocjenu vrlinu – umjerenost, sposobnost da ne izgube osjećaj mjere”. Lako se može iščitati iz ovih papinih poruka njegova nadasve plemenita namjera da se zaštite (od pobjednika) oni koji su u sportskoj utakmici izgubili, da se ne ugrozi njihovo dostojanstvo i ponos, jer su porazi neizbježan i čest pratitelj svakog sporta.

Za vjerovati je, kako Sveti Otac, inače veliki zaljubljenik u nogomet i navijač argentinskog San Lorenza, nije u prilici detaljnije pratiti engleski Premiership, jer bi inače, sigurni smo, u svojim odgovorima istaknuo još jedan sportski fenomen – potrebu da se pobjednici zaštite od gubitnika.

Devet dana prije Božića, Liverpool je golom Firmina u zadnjoj minuti utakmice pobijedio Tottenham rezultatom 2:1. Jose Mourinho, gostujući trener, teško je podnio takav rasplet događaja na Anfieldu. Na kraju utakmice, dobacio je treneru Tottenhama Jurgenu Kloppu kako je “bolja momčad izgubila”, pa je nakon njegove izjave četvrti sudac morao razdvojiti “vruće” trenerske glave. Koliko je Mourinho ovoga puta bio zajedljiv u svom bijesu, najbolje govore statistike utakmice, po kojima je Liverpool imao posjed lopte od 76 posto, 17 upućenih lopti prema golu protivnika (Tottenham 9), 807 dodavanja (Tottenham 250)… Kada je nekoliko dana kasnije Liverpool demolirao Crystal Palace rezultatom 7:0, poraženi trener Roy Hodgson kratko je prokomentirao rezultatsku katastrofu svoje momčadi: “Izgubio je bolji tim”. Pametnome dosta.

Karizmatični trener Jurgen Klopp, koji sam sebe smatra “lošim gubitnikom” potpuno je izgubio kompas nakon nedavnog poraza od Southamptona (1:0). Glavne krivce za poraz pronašao je u sucu utakmice Marrineru i njegovim pomoćnicima. Usput se istresao i na Manchester United (?) kojem su suci, po njegovim riječima, u posljednje dvije godine dosudili više jedanaesteraca nego njemu u pet i pol godina. Klopp je još kao bundesligaški trener poslije remija s Hannoverom koji mu nije najbolje sjeo, uvrijeđeno odgovarao novinarima na tiskovnoj konferenciji poslije utakmice s isključivim – “no comment”!

I najuspješniji među nogometnim trenerima na Otoku – Sir Alex Ferguson, teško je podnosio poraze. Kada bi njegov Manchester United (kojeg je trenirao gotovo 27 godina) izgubio protiv Liverpoola na Anfieldu, po riječima njegovih igrača, sedam dana se nije nikome javljao, a lice bi mu poprimilo bolan izraz. Znao je poslije poraza biti toliko ljut, da se jednostavno ne bi pojavio na tiskovnoj konferenciji. Poslao bi svog pomoćnika, a on bi negdje nestao.

Trener koji je nedavno zamijenio našega Slavena Bilića na klupi West Bromwich Albiona – Sam Allardyce, u svojoj je autobiografiji otvoreno napisao što misli o slavnom Arseneu Wengeru (trener Arsenala od 1996. do 2018.): “Uživao sam pobjeđivati Arsenal više nego bilo koga drugoga, jer je Wenger arogantan trener i ne zna gubiti. Ako rezultat ne bi bio povoljan za njega, on se ne bi rukovao sa mnom, skinuo bi kravatu i bijesno bi je bacio na pod!” Kada je taj isti Wenger objavio biografiju (“Moj život u crveno – bijelom”), i pri tome nije nijednom spomenuo Josea Mourinha, ovaj je to objasnio na sljedeći način: “Naravno da me nije stavio u knjigu kad me nije nikada pobijedio”.

Možda bi papa Franjo, da je bolje upoznao karakter najuspješnijih nogometnih trenera s Otoka, svojoj rečenici u intervjuu za Gazzettu – “Pobjeda nas može učiniti ponekad arogantnim, jer onaj koji pobjedi ne zna što znači izgubiti” dodao nastavak – “a i poraz nas nekada učini arogantnima, jer onaj koji izgubi ne zna što znači pobjediti!” i na taj način zaštitio sportske pobjednike od loših i neumjerenih gubitnika.