SVE ZA BOLJE MIROVINE: Glas poduzetnika potpisao partnerstvo za zajedničke bitke

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrtvoje Bujas obavijestio je javnost o zanimljivom sporazumu koji su potpisali s Udrugom članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Detalje je iznio u svojoj objavi na Facebooku:

Odličan milestone danas… Udruga Glas Poduzetnika (Glas Poduzetnika) i Udruga članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova (Udruga članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova) potpisali su Sporazum o partnerskoj suradnji.

Potpisanim sporazumom dogovoren je zajednički nastup na tržištu u inicijativama i događajima od zajedničkog interesa, kao i zahtjevima koji se upućuju prema nadležnim tijelima.

Andrej Grubišić je predstavnicima Udruge Glas Poduzetnika predstavio i analizu hrvatskog mirovinskog sustava te prijedloge izmjena, naglasivši: „Ekonomska logika upućuje na zaključak da je jedino razborito rješenje za bolje buduće mirovine veće ulaganje u privatne sheme i promjena strukture ulaganja OMF-ova, ukoliko želimo bolje prinose. Zato ćemo se zalagati i za izmjenu regulative u tom smjeru.

No privatnu mirovinsku štednju ne možemo gledati odvojeno od prvog stupa i ukupnih izdvajanja za mirovine. Iako formalni doprinosi za prvi mirovinski stup iznose 15%, to pokriva tek nešto više od 50% rashoda za mirovine, a ostatak se podmiruje iz proračuna. Tu razliku opet podmiruju porezni obveznici, plaćanjem drugih vrsta poreza, što upućuje na zaključak da je stvarno izdvajanje za mirovine oko 30% bruto plaće! Unatoč tome, mirovine su u Hrvatskoj jako male.“

Sporazum o suradnji, između ostalog, kaže da će se dvije udruge, potpisnice sporazuma, međusobno obavještavati o svim važnim inicijativama, događajima i akcijama, međusobno se podržavati u zahtjevima koje upućuju nadležnim tijelima ukoliko oni odražavaju njihove temeljne vrijednosti i načela djelovanja te da će zajednički kreirati inicijative, akcije i događaje od zajedničkog značaja, kao i zajednički se prijavljivati na projekte financirane od sredstava EU.

Pozivam sve vas koji ste clanovi nekog od obveznih mirovinskih fondova da se učlanite u našu partnersku Udrugu, clanarinu, bas kao i UGP, nemaju!!! Dame i gospodo, to je naša imovina, naša mirovina https://www.nasemirovine.hr

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!