SVE JE VIŠE POTPISA “ZA”: Raste potpora Trgu hrvatskih velikanki

Žene su zaslužne za neka od najvećih književnih djela, društvenih postignuća i znanstvenih otkrića, ali manje od 2 posto ulica hrvatskih gradova nosi ime po ženama. Iz tog razloga pokrenuta je inicijativa “Trgni se za ravnopravnost”.

Izvor: Media servis

Prije tri tjedna počela je kampanja inicijative Trgni se za ravnopravnost kojom se želi preimenovati polovicu Trga hrvatskih velikana u Zagrebu u Trg hrvatskih velikanki.

U sklopu kampanje organizirano je i potpisivanje peticije, a kako napreduje prikupljanje potpisa rekao je Igor Mladinović iz inicijative.

“Do sada je prikupljeno nekih 6 000 potpisa i napravljeno je oko 2000 personaliziranih tabli s imenima djevojčica, djevojaka, žena, kojima želimo osigurati nekakvu budućnost gdje će i one moć biti priznate za neka velika dijela koja su napravile. Ali nije glavna poanta u potpisima, niti glavna poanta u peticiji jer ovo nije peticija za referendum koja sada pravno nešto uvjetuje, ovo je više prilika ljudima da se uključe u cijelu priču i da budu dio ove promjene, a ne, da sada negdje urudžbiramo to i da to bude nekakav pravni akt.”

A gdje i do kada možete potpisati peticiju otkrila je Ida Prester iz inicijative.

“Peticija se potpisuje na stranici velikanke.hr. Možete bilo kada, kada god imate vremena i volje, potpisati peticiju, jako kratko traje. Načelno traje do 15.12. cijela ova akcija, ali stranica će ostati i dalje aktivna pa možete ostaviti svoj potpis sve dok se trg ne imenuje imenom velikanke a to će nadamo se biti vrlo uskoro.”

Prester je dodala što se do sada napravilo i što se još treba napraviti da se cilj iz ove kampanje i realizira.

“U zadnjih mjesec dana je to ime hrvatske velikanke uvršteno u fond imena iz kojeg je uopće moguće imenovati neku ulicu, trg, park i takve stvari. Sada je na redu imenovanje konkretnog Trga hrvatskih velikana imenom hrvatskih velikanki od strane Odbora za imenovanje ulica parkova i trgova, a nakon toga slijedi izglasavanje te odluke na sjednici Skupštine grada Zagreba. Držimo fige.”

Mladinović je objasnio i koja se glavna poanta krije iza cijele ideje.

“Osim evo simbolički baš i fizički same table koju želimo otkriti na pravom mjestu: Trg hrvatskih velikanki, očekujemo da se ovaj sramotni postotak promijeni, da se o tome počne značajnije pričati i da se ubuduće stvori nekakva klima gdje će i žene biti za svoja djela priznata jednako kao i muškarci, a ne da se podrazumijeva da pod imenom hrvatskih velikana u muškom rodu stoje i žene i na taj način ih se ubiti omalovažava.”

Također, dodaje kako nije ista situacija s postotkom ulica imenovanih po ženama u svim gradovima u Hrvatskoj, a nada se kako će ova kampanja rezultirati i uvođenjem neke vrste odredbe.

“Planovi za dalje su da proširimo cijelu kampanju na cijelu Hrvatsku. Zagreb je glavni grad. Zagreb ima taj kritični postotak, recimo Slavonski Brod ima skoro tri puta više ženskih ulica nego Zagreb. Zagreb je nekako najveće mjesto, ali nije cilj ostati samo u Zagrebu, nije cilj ostati samo na Trgu Hrvatskih velikana odnosno velikanki. Cilj je ići u smjeru nekog pravnog okvira gdje bi se mogla donijeti uredba kojom bi se u idućem periodu nove ulice koje se imenuju, imenuju ženskim imenima, kako bi došli do neke barem približne ravnopravnosti.”

Iz inicijative se nadaju kako će doći do donošenja i primjene zakonske regulative. Jasno im je da će teško postići da se polovica ulica svih gradova u Hrvatskoj imenuje po ženama, no bit će zadovoljni ako se postotak takvih ulica digne barem na 30%.