VELIKA NAPETOST NA KOSOVU: Srbi blokirali ceste, razmjena vatre s policijom – reagirali specijalci

Na Kosovu je nažalost, i dalje napeto. Srpski prosvjednici blokirali su glavne ceste na sjeveru, a noćas je bilo i razmjene vatre s policijom. 

Izvor: Media servis

Srpski mediji javljaju kako su pripadnici kosovske specijalne policije upali u objekt velike brane na jezeru Gazivode i poskidali srpske zastave koje se onde nalaze.

Podsjetimo, sve se događa nakon što je Priština najavila da će provesti zakon prema kojem Srbi moraju skinuti stare registarske tablice koje su iz vremena prije neovisnosti Kosova.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da će Beograd temeljem Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a iz 1999., zatražiti od KFOR-ovih mirovnih snaga da osiguraju raspoređivanje pripadnika vojske i policije Republike Srbije na području Kosova.

“Dakle, nedvosmisleno govorim da ovdje ne može biti drugačijeg tumačenja već taj zahtjev mora biti prihvaćen. Nemam nikakvih iluzija i znam da će oni taj zahtjev odbiti.

Unaprijed vam kažem, a oni ga moraju prihvatiti. Imate raznih kaučuk normi koje možete široko tumačiti, dakle pravnički jezik je ovdje vrlo precizan.

Vidjet ćemo daljnje korake, ali je dobro da nam ne bi govorili da to nikada nismo tražili.”

Situacija na Kosovu sve je napetija. Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell osvrnuo se putem svog Twittera na napetosti te poručio:

“Europska unija neće tolerirati napade na EULOEX Kosovo ili korištenje nasilnih, kriminalnih poteza na sjeveru.

Barikade kosovskih Srba moraju biti uklonjene odmah.

Situacija se mora smiriti. EULEX će nastaviti koordinirati s kosovskim vlastima i KFOR-om.

Svi akteri moraju izbjeći eskalaciju.”