SVAKODNEVNI LIJEK: Zagrlite se – zagrljaji djeluju ljekovito i smanjuju stres

djeca, zagrljaj, dječji zagrljaj, ljubav, dječja ljubav

Piše: Dana Gordan

Iznimno ljekovito djeluje na bol, jer opušta mišiće i napetost u tijelu. Zato kad god ste u mogućnosti, ne uskraćujte si iskren zagrljaj. Tražite ga i nesebično pružajte drugima.

Znanost je već odavno dokazala kako dodir u životu svakog živog bića ima iznimno važnu ulogu. Kod ljudi, zagrljaj nije samo forma po kojoj iskazujemo društvenu, emocionalnu i prijateljsku naklonost, već potreba koja itekako utječe na psihofizičko zdravlje.

Psiholozi tvrde kako zagrljaj pruža osjećaj sigurnosti i gradi povjerenje i pomaže u otvorenoj i iskrenoj komunikaciji. Iznimno ljekovito djeluje na bol, jer opušta mišiće i napetost u tijelu.

Ljudi koji žive u bliskim vezama sa svojim partnerima ili su u sretnom braku, upravo zbog najjednostavnijih zagrljaja, otporniji su na bolesti i uspješnije se odupiru stresu.

A da se, bez obzira na norme u različitim društvima, zagrljaj ne bi trebao zanemariti, svjedoči i medicina. Upravo je on ključan u prijenosu topline s jednog tijela na drugi i osobito važan kod spašavanja unesrećenih i pothlađenih osoba.

Poznat je i zagrljaj kojim se može izbaciti strano tijelo koje se zaustavilo u ždrijelu neke osobe koristeći tzv. „zagrljaj života“, odnosno Heimlichov hvat. Kako god bilo, kad god ste u mogućnosti, ne uskraćujte si iskren zagrljaj. Tražite ga i nesebično pružajte drugima.