SUSPENZIJA SCHENGENA: Slovenija uvodi kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom

Matteo Piantedosi, talijanski ministar unutarnjih poslova, je već obavijestio slovenskog kolegu Boštjana Poklukara da će Italija zbog opasnosti od terorizma uvesti unutarnje kontrole na granici sa Slovenijom.

Prema informacijama N1, i Slovenija će uvesti i unutarnju kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom. Informaciju je u emisiji N1 STUDIO SLOVENIJA potvrdio i slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, koji je rekao da je o tome već danas obavijestio ministre unutarnjih poslova Mađarske i Hrvatske.

“Mogu potvrditi da će Slovenija uvesti unutarnji nadzor na granici s Hrvatskom i Mađarskom, o tome će Vlada odlučiti u četvrtak, a ja sam već obavijestio mađarskog i hrvatskog ministra unutarnjih poslova”, rekao je Poklukar.

Prema njegovim riječima, ministarstvo je već pripremilo obavijest u skladu sa Schengenskim kodeksom, koju će Vlada sutra odobriti i potom poslati Europskoj komisiji.

Razlog uvođenja ove privremene mjere isti je kao i u Italiji: porast opasnosti od terorizma u Europi. “Vidimo što se dogodilo u Francuskoj i Belgiji. Slovenija nije iznimka”, upozorio je Poklukar, dodavši da žele preventivno osigurati dodatne provjere na balkanskoj izbjegličkoj ruti.

Slovenski ministar nije želio otkriti kada će policajci krenuti s kontrolama na granici jer o uvođenju tek treba razgovarati Vlada i Europska komisija. “Vjerujem da time povećavamo sigurnost Slovenije, koja je na prvom mjestu. Situacija na Bliskom istoku je komplicirana, moramo učiniti sve što smo dužni učiniti za sigurnost Slovenije”, istaknuo je Poklukar.

Istaknuo je kako će nastojati što manje zakomplicirati život ljudima koji svakodnevno prelaze granicu. Šefovi slovenske i talijanske policije dogovorit će i provedbu mjera na tom području.