SUMMIT U BRUXELLESU: Nitko ne blokira dogovore oko plina, neke zemlje su zabrinute

Lideri zemalja članica EU-a drugog dana summita u Bruxellesu nastavljaju razgovore oko trenutno jednog od najvećih problema s kojim se Europa suočava – energetskom krizom izazvanom ruskom agresijom na Ukrajinu.

Izvor: Media servis

Belgijski premijer Alexander De Croo;

”Nitko nije blokirao dogovor samo zbog blokiranja. Neke su zemlje samo zabrinute oko sigurnosti opskrbe i mi dijelimo tu zabrinutost jer ako neke zemlje nisu dobile količine plina koliko im je potrebno, to je problem za sve nas. Dali smo jasan zadatak ministrima energetike da izrade paket o zajedničkoj kupnji, solidarnosti i intervencijama na tržište plina. Ministri mogu početi raditi i izraditi paket koji će imati značajan utjecaj na cijene”.

Na pitanje hoće li raspravljati i o novim sankcijama za Rusiju, De Croo odgovara da je posljednji paket značajan i dobar jer udara Rusiju tamo gdje treba.

”Sljedeći element je energija. Što manje nafte i plina kupujemo od Rusije, to je ono što im zapravo financira rat. To je ono o čemu smo jučer razgovarali i o čemu ćemo danas govoriti jer te dvije stvari su povezane. Što brže dođemo do toga da Rusiji kažemo da ne trebamo njihovu naftu, to će prije oni biti onemogućeni da financiraju rat”.