SUKOB OKO VOJNOG BRIGADIRA: “Obuzdaj, skrbniče, svog jarana”, Milanović poručio Plenkoviću

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na komemoraciji u povodu obilježavanja 30. obljetnice stradanja civila u Baćinu te je u Memorijalnom prostoru položio vijenac ispred Spomen obilježja masovne grobnice.

Ponovno je komentirao sukob s Vladom zbog umirovljenja vojnog brigadira Elvisa Burčula, o kojemu je odlučio ministar obrane Mario Banožić.

Predsjednik je još jučer jasno rekao da je protiv te odluke te da ona predstavlja grubi nasrtaj na uredno funkcioniranje sustava Oružanih snaga.

Danas nova izjava predsjednika kojom pokazuje svoje neslaganje s umirovljenjem Burčula. Poručio je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da će početi sve blokirati ukoliko Banožić ne povuče odluku o umirovljenju.

“Taj čovjek će biti vraćen u službu”, poručuje predsjednik, kakopiše N1. “Obuzdaj, skrbniče, svog jarana”, poručio je predsjednik premijeru.

“Ovdje se radi samo o Plenkoviću, ne Banožiču. Banožić je politički beskućnik”, kaže predsjednik.

“Zadnji ministar vojnik je bio general Miljavac i to još u vrijeme rata. Plenković se pravi da se ništa ne događa. Ovo je ružna vrsta manipulacije i obračuna preko leđa jednog časnika”, kaže Milanović i dodaje da je u pitanju osobna osveta.

“Hoćete sad da naprvim Bartolomejsku noć u vojsci, da koristim svoje ovlasti”, kaže predsjednik dodajući da se radi o postrojbi koja čuva njega. “Ono što tražim će se dogoditi, ta osoba će se vratiti i ići će u mirovinu dostojanstveno”, kaže. Dodaje da će brigadir za godinu dana ići dostojanstveno u mirovinu, a ne “da se netko tko je došao iz političke provincije iživljava na tom čovjeku”. “Inače ću ja početi raditi takve stvari”, kaže.

“Ovo je isključivo ponižavanje. Ovo je razgovor s njegovim političkim skrbnikom, Plenkovićem. On sve zna, nije ništa napravio. Sad je u Bruxellesu, tamo skuplja združene snage za oslobođenje Krima. Tražit ću da se sastane Vijeće za obranu zbog zabrinjavajuće stanja u oružanim snagama”, kaže predsjednik.

Na pitanje je li ovo Plenkovićeva osveta za Vrhovni sud kaže: “Moguće.”