SUKOB INTERESA: Povjerenstvo zbog stana otvorilo predmet protiv Banožića

Nakon što se u medijima pojavio niz natpisa o tome da je aktualni ministar obrane Mario Banožić samome sebi dodijelio stan u centru Zagreba te ga uredio za 200 000 kuna, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je postupak protiv njega.

Potvrdila je to za Media servis glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.

“Povjerenstvo je danas otvorilo predmet protiv ministra Banožića, a vezano za natpise u medijima oko korištenja i uređenja stana u centru Zagreba. Povjerenstvo će sada u navedenom predmetu najprije prikupiti sve potrebne podatke i dokumentaciju radi utvrđivanja činjeničnog stanja, a potom će na jednoj od javnih sjednica donijeti odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka.”

Podsjetimo, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske ranije je u priopćenju odbacilo kako tvrde, zlonamjerne i neistinite natpise u medijima. U priopćenju koje prenosimo u cijelosti stoji, između ostalog, kako ministar Banožić nije birao koji će stan dobiti na korištenje.

“U članku autora Damira Petranovića, pod naslovom “Kako je Banožić sam sebi dodijelio stan od 92 m2 u samom srcu Zagreba da na posao može ići pješice”, koji je objavljen u tjedniku Nacional u utorak, 9. studenog 2021. objavljena je netočna i neistinita informacija kojom se nastoji kompromitirati ministra obrane Republike Hrvatske Marija Banožića.Radi istinitog informiranja javnosti Ministarstvo obrane dužno je reagirati.

Naime, nije točna informacija koja se navodi u predmetnom tekstu da je ministar obrane Mario Banožić sam sebi dodijelio stan od 92 m2 u samom srcu Zagreba da na posao može ići pješice. Ministar Banožić nije birao koji će stan dobiti na korištenje, a sukladno Uredbi Vlade RH o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna te drugih osoba (NN 127/13), kvadratura stana vezana je za dužnost koja se obavlja te ovisno o broju članova obitelji. S obzirom da ima troje djece, ministar je imao pravo na stan veće kvadrature.

Stan kojega trenutno koristi dulje je vrijeme bio prazan i zapušten te je u njega u nekoliko navrata i provaljivano. Nije istina, kako se navodi u tekstu da je stan bio uređen za ministra Banožića. Naime, navedeni stan djelomično je bio uređen i prije nego što je predan na korištenje ministru Banožiću. Bitno je napomenuti kako se radi o trajnom ulaganju u imovinu, a ne za potrebe određenih korisnika. Navedeni stan trenutačno koristi ministar Banožić, a nakon isteka njegova mandata taj će stan biti predan nekom drugom korisniku.

Državne nekretnine upravljaju nekretninama i stavljaju ih u funkciju. U stanove za službene potrebe ulaže se sukladno godišnjim planovima Društva kako bi se povećala vrijednost imovine, postiglo bolje funkcionalno i tehničko stanje te ostvarili uvjeti za popunjavanje kapaciteta. S obzirom na dodatne medijske upite, za sva daljnja pitanja vezano uz ulaganja u imovinu, primopredaju i korištenje stanova, predlažemo da se obratite i Državnim nekretninama.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!