SUĐENJE HRVATIMA U ZAMBIJI: Svjedočio i bivši zastupnik Ivan Pernar – nastavak u ponedjeljak

Na sudu u Zambiji novo je ročište za četiri hrvatska para osumnjičena za trgovinu djecom.

Ovo je ujedno i posljednje je na kojemu zambijsko tužiteljstvo može ispitivati svoje svjedoke.

Ako tužiteljstvo ne uspije dokazati optužbe, sud ih može odmah odbaciti a da se obrana uopće ne prezentira. Parovi iz Hrvatske tada bi bili slobodni.

S obzirom na to da su već dva ročišta bila odgođena jer tužitelji nisu doveli najavljene svjedoke, sutkinja je ovaj put zahtijevala da se svjedoci optužbe privedu na sud. Na ročištu se pojavio i Ivan Pernar, javlja HRT.

Pernarov iskaz bio je usmjeren na tvrdnju da je jedan uhićeni Hrvat, koji tvrdi da je muškarac, nekad bio žena i lezbijka, a Zambiji je homoseksualnost zabranjena.

Obrana je Pernara ispitivala o njegovim motivima i povezanosti sa slučajem zbog čega je u nekoliko navrata navodno izgubio živce.

Odvjetnici obrane zatražili su od suda da se Pernara odvede u zatvor zbog uvredljivih riječi i nepoštivanja suda, no nakon što se Pernar ispričao sudu, sutkinja je prihvatila ispriku, javljaju 24 sata.

Osim Pernara iskaz je dala i službenica Odjela za socijalnu skrb, koja je otkrila da su djeca dobrog zdravlja i da su upisana u školu.

Ispitivanje svjedoka trajalo je od jutra, a oko 16 sati sutkinja je ipak odgodila ročište na ponedjeljak kada će se ispitati preostali svjedoci-

“Policija je u kontaktu sa međunarodnim policijskim organizacijama, a u ovom konkretnom slučaju – s Interpolom. Već nekoliko puta smo rekli i iskazali zabrinutost zbog toga što informacije ne idu brzinom kojom ide razmjena informacija između policija u Europi. Vidjet ćemo, mi se nadamo najboljem za sve naše državljane”, izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Podsjetimo, četiri para iz Hrvatske otputovala su potkraj prošle godine u Zambiju kako bi preuzela posvojenu djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine. Hrvatski sudovi potvrdili su im odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata.

Poslije su optuženi za trgovinu ljudima u pokušaju, a djeca su im oduzeta. Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djecu su preuzele službe socijalne skrbi, rekao je MVEP u srijedu.