STRUČNJACI ALARMIRAJU: Svi koji će u mirovinu ići iz drugog stupa imat će manje mirovine 

Skupina stručnjaka upozorava da privatizirani mirovinski sustav srlja u propast i poziva Vladu da se u uvjetima globalne krize hitno počne baviti tim problemom, kako bi spriječila štetu koja se zbog interesa obveznih mirovinskih fondova (OMF) nanosi budućim umirovljenicima.

Drugi mirovinski stup nije ni izdaleka ostvario postavljene ciljeve, no unatoč tome Hrvatska je ostala jedina članica EU-a s drugim stupom, upozoravaju u pismu Ljubo Jurčić, Drago Jakovčević, Gojko Bežovan, Ivan Lovrinović i Željko Garača, javlja HRT.

Studija ILO-a pokazala da je to neuspješan eksperiment Hrvatska je u reformu mirovinskog sustava, koji je uključio drugi obvezni stup, ušla 2002., a slične reforme provedene su i u drugim postsocijalističkim zemljama, ali su ukinute nakon što se to pokazalo promašenim.

Profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Gojko Bežovan izjavio je Hini da je Međunarodna organizacija rada (ILO) još 2018. izradila veliku studiju koja je pokazala da je to bio neuspješan eksperiment pa je preporučila da se taj sustav napusti.

Prema tom modelu zaposleni koji će u mirovinu ići iz drugog stupa imat će manje mirovine. – Oni su izgubili novac i nastavit će ga gubiti i idućih godina, upozorava Bežovan.

Tvrdi da je tema neuspjeha privatizacije javnog mirovinskog sustava po modelu Svjetske banke dugo vremena skrivana od očiju hrvatske javnosti jer mediji ovise o oglašavanju financijskog kapitala. Svjetska banka i ILO sada u vezi mirovinskih sustava razvijaju modele koji imaju drugačiji pristup, a koncept privatizacije javnog mirovinskog sustava su napustili, kaže Bežovan.

U praksi to znači da su Poljaci i Mađari sve ukinuli, a Slovaci su rekli onima koji žele neka ostanu na vlastiti rizik, a obveznim mirovinskim fondovima su zabranili ulaganja u državne obveznice. Estonija je ukinula takav model prije dvije godine, a Slovenci i Česi nikad u to nisu ni krenuli.