STOP NASILJU NAD ŽENAMA: Sjaj manifestacije kojom se poruka šalje pjesničkom riječju

I ove se godine na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u foajeu Narodnog sveučilišta Dubrava u Zagrebu održala manifestacija pod nazivom – Pjesničkom riječju „STOP NASILJU NAD ŽENAMA“.

Program je započeo sjajnom glazbenom izvedbom operne pjevačice Vlatke Burić Dujmović, a nakon nje su inicijatorica projekta i osnivač bloga Lidija Puđak te njena suradnica i organizatorica programa Ljiljana Lipovac pročitale pjesmu koja je ove godine pristigla na blog  sjajne pjesnikinje Ivane Švragulje iz Petrinje.

Pročitano je i pismo potpore od predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Glumci Jasna Odorčić i Zvonko Novosel su pozdravili skup odabranom, tematski vezanom poezijom, a glazbeno je večer sa četiri skladbe uveličan nadahnutim izvedbama VIS-a Danice.

Pjesnici koji su ove godine poslali svoje radove na blog te ih i interpretirali su: Lucia Pavlović, Maja Cvek, Ana Dalipovski, Daša Banjac, Ivek Milčec, Ljiljana Grgić, Zoran Podunajec, Andreja Šinkec Hrabar, Jadranka Rogić, Zorica Krističević, Bogdan Bunić i Džino.

Organizatori su dobili na poklon umjetnički rad, sliku s naslovom PJESNIČKOM RIJEČJU STOP NASILJU NAD ŽENAMA, koju je naslikala petnaestogodišnja Josipa Bilić iz Vrgorca idejno potaknuta od gospodina Ivice Franića koji nam ju je i uručio.

Na kraju je uslijedila zahvala sponozrima, uz zahvalnice, a večer je završila uz našu divu Anu Rucner, violončelo, a pratio ju je na pianinu Aleksandar Kačurov.

Skupu su se obratili:

– Ispred III. Policijske postaje Dubrava, Zagreb Ivana Kamenjašević

– Ispred sektora kriminalističke policije PU Zagrebačke, Mirjana Klasnić

– Ispred Hrvatske Komore SP magistra socijologije Andreja Marcetić

– Ispred ambulante doktorice Ane Lovrete, dom zdravlja istok, medicinaska sestra Darija Ivanjek

– Ispred zajednice saveza osoba s invaliditetom Republike Hrvatske, predsjednica Marica Mirić

– Isptred centra za provedbu integracije Roma u Republici hrvatskoj i EU, predsjednica Ana Dalipovski

– Ispred Društva Albanskih Umjetnika Hrvatske, predsjednica Lili Koci

– Ispred Hrvatske radio televizije voditeljica Ana Tomašković

– Ispred žrtava nasilja, pjesnikinja Zorica Krističević

– Ispred žrtava nasilja Yazdan Fayyaz i njegova majka Fatemeh Reihani

– Ispred vijeća Gradske četvrti Donja Dubrava i Hrvatskih suverenista Alin Kavur

– Ispred vijeća Gradske četvrti Gornja Dubrava mr.sc Andreja Marcetić

Blog pod nazivom Pjesničkom riječju “STOP NASILJU”- POETRY WORD “STOP VIOLENCE” osnovan je u jedanaestom mjesecu 2012. godine kada je skupina pjesnika, entuzijasta svojim načinom tj. riječju izrazila u tjednu borbe protiv nasilja nad ženama, potporu, pišući pjesme po društvenim mrežama, te na taj način apelirala na problem pred kojim tako često zatvaramo oči.

Blog je to na kojemu je do sada 840 afirmiranih i neafirmiranih pjesnika iz cijele regije i svijeta dalo svoj doprinos poetskim izričajem te svake godine šalju svoje radove kao vrisak protiv problema s kojim se svakodnevno susrećemo. Blog nije samo protiv ove vrste nasilja nego svih nasilja koja od odraslih ljudi i djece rade dramatične psihičke žrtve te u najgorem slučaju, oduzimanje života, te samoubojstava.

Želeći poslati još jaču poruku, uspjeli smo kroz mukotrpan rad spajati gradove i države te smo prošle godine došli do sjajne brojke od pedeset i pet gradova u dvanaest država s tim da je Zagreb domaćin.

Svi organizatori kontaktiraju ustanove, policijske postaje, psihologe, psihijatre, sigurne kuće te sve one koji mogu tu večer sa svojim podacima nam se obratiti te upozoriti na sržni dio problema.

Želja nam je u budućnosti, za desetu godišnjicu izdvojiti stotinjak radova te izdati zbirku sa čijim bi otkupom pomogli sigurnim kućama, kako mi u Hrvatskoj tako i u ostalim državama.  Isto tako nam je velika želja za desetu obljetnicu okupiti sve nositelje tj. organizatore programa iz svih gradova (država) na jednom mjestu, u Zagrebu, u Hrvatskoj.

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!