ŠTAGLJAR O CJEPIVU PFIZERA: Mislim da polako vidimo svjetlo na kraju tunela

Naš poznati znanstvenik Igor Štagljar komentirao je vijest koju je objavila američka farmaceutska kompanija Pfizer, a to je da je njihovo cjepivo protiv koronavirusa 90 posto učinkovito.

Štagljar na Facebooku piše:

Američki farmaceutski gigant Pfizer je upravo objavio da njihovo cjepivo protiv covida-19 koje se bazira na mRNA pokazuje 90% efikasnost u prevenciji simptomatskih slučajeva zaraze SARS-CoV-2 virusom. Ta brojka od 90% dolazi iz analize 94 potvrđena COVID-19 slučaja iz njihove faze III kliničkih istraživanja koja uključuje 44,000 dobrovoljaca.

Treba, naravno, pričekati konačne rezultate te treće, odlučne faze kliničkih istraživanja, koji će prvo morati proći tzv. ‘peer review’ te biti publicirani, no ovo izgleda JAKO obećavajuće. Naime, regulatorne agencije su prethodno izjavile da će odobriti cjepivo koje ima učinkovitost od samo 50%, što implicira da od zaraze štiti 50% onih koji su ga primili.

Pfizer navodi da će imati spremno već 50 milijuna doza njihovog cjepiva do kraja ove godine, a ta količina će se povećati i do preko milijardu doza u 2021. Rezultati faze I i II kliničkih istraživanja ovog Pfizerovog cjepiva su pokazala da ono nema ozbiljnih nuspojava.

Mislim da polako vidimo svjetlo na kraju tunela, jer jedini način da zaustavimo ovu pandemiju je da dosegnemo 60-70% procijepljenost, ne prokuživanjem (slobodnom cirkulacijom virusa u populaciji, kako to zagovaraju neki naši znanstvenici), već procjepljivanjem efikasnim cjepivom”.

Odgovori