“SLUČAJ” TRUDNICE ČAVAJDA: Pobačaj u Sloveniji trebaju joj platiti HZZO i ministarstvo

Predsjednica Saborskog odbora za zdravstvo Renata Sabljar Dračevac bila je gošća Dnevnika N1 i komentirala sve ono što se događa trudnici Mireli Čavajdi.

“Ona je osiguranica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Na teret tog Zavoda za zdravstvno osiguranje treba se osigurati njezino liječenje, odnosno ono što ona traži u ovom momentu. Nažalost, i Sveti Duh i sve ostale bolnice ogradile su se i pozivaju se na priziv savjesti što je doista problematično i što se treba regulirati. Kao što liječnici imaju pravo na priziv savjesti, tako i pacijenti trebaju imati pravo na ono što im je zagarantirano zakonom”, rekla je Sabljar Dračevac za N1.

Ima i prijedlog kako bi se trebala razriješiti cijela situacija.

“Ono što bi ministarstvo i HZZO u ovom trenutku moralo napraviti, ako već u Hrvatskoj ne mogu uvesti reda – odmah organizirati i platiti ovaj dogovoreni prekid trudnoće koji će se dogoditi u Sloveniji i ispostaviti račun svojim ugovornim ustanovama koje ne obavljaju svoj dio posla koji bi trebale obavljati”, ističe.

U Hrvatskoj se nažalost, kaže Sabljar Dračevac, svi problemi rješavaju tek u trenutku kad se istupi medijima.

“Ovo što je ministar govorio, o tome ne odlučuje ministar. Žena je dobila ispravne informacije o situaciju u kojoj su i ona i dijete. Ona odlučuje o tome što će se događati dalje. Niti jedna majka ne želi takvo rješenje, ali nekad je nažalost neophodno”, rekla je Sabljar Dračevac.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!