“SLUČAJ” TRUDNICE ČAVAJDE: I dalje čeka odluku komisije, oglasio se i Ustavni sud

Trudnici Mireli Čavajdi odobren je zahtjev za prekid trudnoće u Sloveniji, no još se čeka konačna odluka u Hrvatskoj, točnije odluka KBC-a Zagreb. Čavajda je jučer obavila ponovljenu magnetsku rezonanciju, a o svemu je izvjestila njezina odvjetnica Vanja Jurić.

Izvor: Media servis

“Ona je došla na termin, to je sada obavljeno i sada čekamo nalaze i odluku drugostupanjske komisije. Očekujemo da će odluka biti u skladu sa zakonom koji je na snazi u Hrvatskoj, odnosno da će se komisija fokusirati na utvrđivanje medicinskih činjenica o zdravstvenom stanju nje i njenog ploda.”

Poručila je i što ako ako odluka ne bude onakva kakvu žele:

“Ako odluka u Hrvatskoj bude negativna, a to je izgledno za očekivati, čini se da će biti sudskog epiloga. Međutim stvarno nam u ovoj fazi ni razmišljanje o pravnoj strategiji ni o sudskim postupcima nije nikakav prioritet. Sada je prioritet da ona i njena obitelj prežive ovu situaciju u kojoj se nalaze i nakon toga će odlučivati što će dalje.”

Oporba je bila glasna po pitanju ove teme. Predsjednica Kluba zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić:

“HDZ ne želi legalnim ustavno propisanim putem i procedurom izmijeniti zakon kojim se regulira pristup prekidu trudnoće u Hrvatskom saboru, nego to radi na način koji je protuustavan.”

MOST želi izmjene Zakona. Nikola Grmoja:

“Ja sam dijete, odnosno bio sam dijete koje je rođeno u gotovo istom mjesecu u kojem je ovo dijete sada o kojem se raspravlja. Tako da ne znam, moj stav je uvijek da je život vrijedan življenja.”

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović:

“Ovo definitivno nije političko pitanje, već zdravstveno pitanje.”

Ustavni sud očekuje novi zakon o pobačaju koji će propisati edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude iznimka. Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović:

“… Hrvatski sabor do danas nije izvršio rješenje Ustavnog suda, što u svakom slučaju nije dobra poruka s obzirom da su odluke i rješenja Ustavnog suda obvezatni. Stoga Ustavni sud očekuje da se njegovo rješenje izvrši i da Hrvatski sabor donese novi zakon koji će biti u skladu s utvrđenjima Ustavnog suda navedenim u obrazloženju citiranog rješenja.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!