SLAVEN LETICA: Sava će teći nizvodno ostvare li se ili ne ustavne promjene koje predlaže Škoro

Sava će teći nizvodno bez obzira na to ostvare li se ili ne ustavne promjene koje predlaže neovisni predsjednički kandidat dr. Miroslav Škoro! – kaže naš ugledni kolumnist i politička analitičar Slaven Letica, komentirajući raspravu o toj sve “važnijoj” temi.

Na Facebooku Letica piše:

Čitam novinske vijesti o današnjoj raspravi – održanoj u Novinarskom domu u organizaciji GONGA – nekolicine politologa i jednog ustavnog pravnika o ostvarivosti ideje predsjedničkog kandidata dr. Miroslava Škore o povećanju ustavnih ovlasti ili obveza/dužnosti predsjednika Republike.

Prema očekivanju, uz oprečno mišljenje osječkog ustavnog pravnika Mate Palića, politolozi (Goran Čular, Davor Boban i Berto Šalaj), sudionici rasprave osudili su Škorinu ideju na „propast“, uz ključni argument kako u Saboru nije moguće dobiti dvotrećinsku potporu za promjene Ustava RH koje bi osnažile ustavni položaj predsjednika Republike.

Jedan od sudionika rasprave, dr. Berto Šalaj, izrazio je čak mišljenje kako nesrazmjer između navodno malih ovlasti PR i velikog izbornog legitimiteta stečenog izravnim izborom dovodi do „političke frustracije koja ugrožava djelotvornost političkog sustava”.

Zanimljivo da se nitko od nazočnih političkih umnika nije pozabavio pitanjem kojim se je vrlo ozbiljno u svom „Planu za Hrvatsku“ pozabavila predsjednička kandidatkinja Dalija Orešković: ustavnim ovlastima i obvezama predsjednika Republike koje dosadašnji predsjednici i predsjednica Republike naprosto nisu i ne kane koristiti. Neki zbog stranačkih lojalnosti koje su im važnije od poštivanja Ustava RH, a neki zbog komfora i lijenosti.

Što se ostvarivosti i neostvarivosti predloženih promjena tiče, stvari stoje ovako: ako bi i kad bi dr. Miroslav Škoro na predloženom programu ustavnih promjena dobio izbore, izravna politička volja naroda-birača osnažila bi njegovu težnju ka ustavnim promjenama.

U teškim i prijelomnim vremenima komparativne politologijske i ustavno-pravne analize u pravilu nemaju posebnu PROGNOSTIČKU važnost.

U prilog tome govori, primjerice, činjenica da 98% svjetskih znanstvenika samo godinu dana prije rušenja Berlinskog zida nije naslutilo slom komunizma, raspad komunističkih imperija i ujedinjenje Njemačke.

Na sličan način, kad smo dr. Franjo Tuđman i ja razmišljali o tome stvaraju li se međunarodno-pravne i političke okolnosti za veću, pa i potpunu samostalnost Hrvatske, hrvatski politolozi i ne samo oni još su uvijek vjerovali u zlokobnu državotvornu kletvu komunističkog velmože i satrapa Josipa Broza Tita izrečenu u Karađorđevu: „Prije će Sava poteći uzvodno, nego će Hrvati dobiti državu!“

Sava teče nizvodno, a Hrvati su “dobili”, zapravo izvojevali vlastitu državu.

Komentiraj