SLAVEN LETICA: Do pobjede na predsjedničkim izborima – obećajte da ćete kupiti Manhattan

Podijelite članak

Kako pobijediti na hrvatskim predsjedničkim izborima: tako da Hrvatima obećate da će Hrvatska od Amerike kupiti „otočić“ Manhattan – kaže Slaven Letica, naš poznati politički analitičar i kolumnist.

Letica daje i pojašnjenje:

Američki predsjednik Donald Trump domogao se Bijele Kuće jednostavnom i svima razumljivom porukom: Amerika iznad svega ili Prvo Amerika.

Amerikancima je obećao samo jednu veliku stvar: da će sagraditi nesavladivi zid na južnoj granici koji će spriječiti pritjecanje ilegalnih migranata, dilera droge i kriminalaca u SAD.
Uoči trke za drugi mandat, smislio je novi trik.

U javnost je pustio vijest kako je sa savjetnicima i suradnicima razgovarao o tome kako od Danaca kupiti otok Grenland. Trump nije, naravno, glup čovjek i dobro zna da Dancima nije ni na kraj pameti prodaja otoka okovanog u „vječni“ led i snijeg (koji se, nažalost, sve više tope) od 2.166.000 km².

Međutim, javno iskazivanje nakane kupnje u prosječnom „starom Amerikancu“ budi teritorijalni nagon i stvara simpatije prema predsjedniku koji želi – bez rata – povećati američki državni teritorij.

Pred nama su predsjednički izbori, pa bi bilo zanimljivo promatrati kakav bi učinak imala javno iskazana nakana nekog od kandidata da Hrvatska kupi otok (!) Manhattan.

Radi se zapravo o nevelikom otoku, gotovo otočiću, površine 57 km2 koji je površinom gotovo četiri puta manji od otoka Hvara (297.4 km2).

Takva najava bila bi srodna svečanom božićnom obećanju Andreja Plenkovića da će naša država od Mađarske otkupiti većinski paket dionica INE.

Narod bi kazao „Obećanje, ludom radovanje“. Ipak takva obećanja, koliko god lažna i drska bila, najčešće imaju učinak, posebice kad je situacija u zemlji teška, kao što je teška danas u Hrvatskoj.

Komentiraj