GOSPODARSTVO: Lazar Grujić – Bogate se, ne plaćaju poreze, varaju državu i nikom ništa

STRANKA UMIROVLJENIKA: Ne trebamo premijera retoričkog 'alfa mužjaka' kojem su svi papci

Lazar Grujuić, predsjednik Stranke umirovljenika

S nevjericom smo ovih dana pročitali podatak kako više od 60 posto poreznih obveznika krši propise ili jednostavnije rečeno vara državu, piše predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić.

Iz iskustva nam je poznato da u tome prednjače ugostitelji iako ravnatelj Porezne uprave tvrdi kako su sve djelatnosti u tome  podjednako zastupljene. Stoga smo potpuno sigurno kako kontinuirani pritisak ugostitelja na smanjenje PDV-a nije usmjeren prema solventnom radu već samo dodatnom zaradom. Dovoljno je pogledati cijene hrane u restoranima i jednostavno zaključiti kako su cijene neusporedivo veće od vrijednosti namirnica.

Unatoč PDV-u i uzevši sve dodatne troškove na koncu ispada kako ipak na svakom obroku ugostitelji masno zarade, a na piću zarada je još i veća. Pri tome smo uočili i pojavu da umjesto računa konobari često donose ponude. Ova programersko-softverska smicalica još je jedan dodatni način na koji nas lukavi i pohlepni poduzetnici varaju. Ispričavamo se pri tome poštenim i vrijednim neimarima koji su svjesni kako ne mogu za dva mjeseca zaraditi dovoljno da bi živjeli lagodno cijele godine.

Stoga smo jednoglasni u ocjeni kako bi sve prekršitelje trebalo strože sankcionirati, a recidivistima čak i pod krinkom njihove rodbine zabraniti daljnje poduzetničke djelatnosti. Stoga nije iznenađujuće da se nakon najava poreznih i sličnih inspekcija redovito povećava broj fiskaliziranih računa što samo potvrđuje kako nas pojedinci trajno varaju. Zbog njih i njima sličnih, kao i onih koji ih podržavaju primajući mito, nema dovoljno novaca u državnom proračunu za mirovine ili je i nadalje prosječna mirovina nešto viša od 2400 kuna.

Uz ovakve primjere privatnih poduzetnika, koji često  pod krinkom velikih domoljuba lagodno žive i otimaju svima nama novac iz džepa, možemo se osvrnuti na još jedan primjer neiskorištenog financiranja države. Riječ je o velikim iznosima deponiranih novaca na privatnim računima građana koji nisu ništa drugo već mrtvi kapital i država bi trebala pronaći način kako ta sredstva oploditi.

Moguće je uvesti državne obveznice, ulaganje u javna i državna  poduzeća, sudjelovanje u najavljenim, a nikad započetim državnim radovima poput navodnjavanja Slavonije, izgradnje kanala Dunav- Sava-Dunav ili jednostavno ulaganjem u zdravstveni sustav. No za takve poteze potrebno je donositi odluke, zakone, konzultirati struku, a za to državni uhljebi nemaju volje i vremena.

Njima je najvažnija borba za fotelje u koje nakon što zasjednu bezbrižno godinama uživaju. Ponekad im se  ipak potkradu pogreške kao našoj predstavnicu u veleposlanstvu u Njemačkoj koja kao i mnogi njezini kolege nije došla na to radno mjesto putem natječaja, selekcije i znanja i radnog iskustva. Takav ustaljeni način kadroviranja svakim nam se danom sve više obija o glavu i predlažemo sadašnjim političkim moćnicima da se s time što žurnije najoštrije obračunaju. Ne samo zbog sviju nas već i njih samih ako žele i dalje biti na političkim funkcijama.

 

Komentiraj