SINDIKATI O MIROVINSKOJ REFORMI: Ministar provodi ono što je zadala Europska komisija

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)
Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Na red za javnu raspravu došao je i prijedlog cjelovite mirovinske reforme. Dok su koalicijski partneri s resornim ministrom Pavićem došli do kompromisnog rješenja, isto se ne može reći za sindikaliste koji ne odustaju od najavljenog prosvjeda.

Izvor: Media servis

Saznali smo i kakav je stav udruženja obrtnika. O mirovinskoj reformi danas su u Saboru govorili, u ime Kluba zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a, Branko Hrg i Darinko Kosor.

Čelnik HSLS-a Kosor je istaknuo da su koalicijski partneri s ministrom rada Pavićem u tri kruga razgovora postigli kompromis, a to je povratak u prvi stup. Istaknuo je da je Hrvatska rekorder po odlascima u mirovinu.

“Oko penalizacije da se riješe pitanja ne samo za povećanu penalizaciju za raniji odlazak u mirovinu nego i penalizacija za poslodavce. Jedno je ako čovjek sam želi ići u prijevremenu mirovinu, a drugo je ako vas poslodavac tjera u prijevremenu mirovinu. Očekujemo da će se pronaći rješenje i za penalizaciju posodavaca”, objasnio je Kosor.

To je pozitivna reforma, poručio je zastupnik Branko Hrg te istaknuo da nekim zanimanjima treba dopustiti i rad nakon 67. godine.

“Zašto ne omogućiti da oni mogu raditi do 70. godine života ako mogu raditi, ako su sposobni raditi. Ali ono što je bitno – ako je netko krenuo raditi s 24,25 godina nakon završenog fakulteta, on će moći ići u prijevremenu mirovinu bez penala s 41 godinom radnog staža”, zaključio je Hrg.

Ali kompromisa nema između sindikalista i Ministarstva. Sindikati će sutra javnost obavijestiti o svojim stajalištima oko reforme te datumu prosvjeda, rekao je za Media Serivs sindikalist Mladen Novosel.

“Prosvjed će biti u narednih 20-ak dana, ali mi ćemo sutra dati točan datum jer tijekom današnjeg dana potvrđujemo dozvole”, otkrio je Novosel.

Ministar Pavić provodi isključivo ono što je zadala Europska komisija, napomenuo je Novosel.

“Ako oni na takav način misle donositi mirovinski zakon koji je definitivno po mjeri neke birokracije iz Europske komisije, a ne po mjeri hrvatskih građana onda ćemo definitivno pozvati sve naše članove, sve radnike u Hrvatskoj, ali i sve građane koji smatraju da ih u budućnosti ne čeka ništa dobro, da se odazovu prosvjedu i da se zajedno odupremo ovakvim prijedlozima”, zaključio je Novosel.

Stav Udruženja obrtnika grada Zagreba je da duljina rada ovisi o zanimanju, ali se ne slažu s radom do 67. godine. Radnike treba rasteretiti, istaknuo je u razgovoru za Media Servis predsjednik Antun Trojnar.

“Žao mi je da nitko u svoj prijedlog zakona nije stavio da oni koji završe fakultet ili više obrazovanje da im se dio studiranja ne računa pod mirovinski staž. Ja se nadam da će u budućnosti biti sistem obrazovanja takav da će djeca kao naučnici jedan dio vremena provoditi u obrtničkim radionicama što bi se u barem određenom postotku računalo kao da su provodili na radu”, zaključio je Trojnar.

Verzija mirovinske reforme koja je u javnoj raspravi je upravo ona koja je dovela do burnih reakcija, ali ministar Pavić uvjerava da će se prije slanja u Sabor unijeti i dogovorene izmjene.