SINDIKAT PREPOROD: Izjava ministra Fuchsa o pokušaju trovanja profeorice je nesmotrena i štetna

Sindikat Preporod reagirao je na izjavu ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, a vezano uz slučaj pokušaja trovanja profesorice u zadarskoj Školi primijenjene umjetnosti i dizajna.

Podsjetimo, Fuchs je rekao : “Sigurno nije u redu ako su djeca ulila dezinficijens u čašu s vodom, no ne mislim da se radi o diverziji s namjerom trovanja ili nečem sličnom. Ako su to učinili učenici, a moguće da jesu, nisam za to da ih se izbaci iz škole. Treba ih sankcionirati, no ne na taj način. Želim vjerovati da su mislili da je to ludi štos, a ispalo je vrlo nezgodno.”

Prenosimo priopćenje Sindikata u cijelosti.

“Nesmotrena je i višestruko štetna izjava ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa kojom se pokušaj trovanja zadarske profesorice kvalificira „ludim štosom i nestašlukom“. Neprihvatljivo je i ministrovo uplitanje u sankcioniranje učenikovog ponašanja.

Ministar se, osobito ne prije nego li je kazna izrečena, ne bi smio miješati u posao onih tijela koja su u školi zadužena za rješavanje ovakvih situacija. Neprimjereno je i ministrovo pojašnjenje, bez obzira na njegov ugled znanstvenika koji se bavi otrovima, da “količina dezificijensa nije mogla prouzročiti ozbiljnije posljedice”.

Događaj u zadarskoj srednjoj školi zaslužuje oštru osudu prosvjetne vlasti i primjerenu kaznu za počinitelja ili više njih. Radi se o novom, vrlo opasnom, obliku nasilničkog ponašanja u školi i jedino se primjerenom kaznom, izrečenom od onih koji su ovlašteni za njezino donošenje, šalje nedvosmislena poruka eventualnim budućim počiniteljima takvog ili sličnih djela. Na žalost, ovom se izjavom, vjerojatno i bez namjere, postiže upravo suprotno. Njome se Događaj banalizira, Počinitelja opravdava, a Žrtvu uopće i ne spominje.”