SINDIKALISTI PORUČUJU: HNS-u je dosta 2 posto da ostanu uz vladajuće, ali Vlada treba razgovarati s nama

Kao i što se moglo očekivati, unatoč svim prijetnjama, HDZ i HNS idu dalje, barem su se tako dogovorili oko povećanja koeficijenta za učitelje od 2 posto.

Ali, čini se kako sindikalisti nisu zadovoljni i spremni su i dalje na štrajk, ali ne odbijaju razgovor s premijerom.

Predsjednicu Sindikata učitelja Sanja Šprem za N1 je rekla: “Prvo moram komentirati da je teško komentirati nešto što nije konkretno na stolu viđeno tako da sve ove najave su šuma Striborova različitih informacija da je teško na prvu nešto pametno zaključiti o svim tim mogućim varijantama koje se raspravljaju između HDZ-a i HNS-a.

Sindikati imaju čvrste zahtjeve i zato jesu zaposlenici u štrajku. Jedino što možemo vrlo korektno reći prema Vladi i građanima da bi bilo najlogičnije da Vlada pozove sindikate koji su u štrajku i s njima definitivno razgovara o ozbiljnoj ponudi, ako ozbiljne ponude ima.

Sindikati su uvijek spremni na socijalni dijalog, ono što je Vlada pokazivala jest da je 15 dana ignorirala socijalni dijalog pa smo imali dijalog putem medija, ali mislim da je korektno sjesti za stol, ako Vlada ima konkretnu ponudu”.

A Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama za HRT je rekao:  “Ako se radi o nekom povećanju koeficijenta od 2 posto – to je apsolutno za nas neprihvatljivo, jer je naše zaostajanje 6,11 posto. Kao drugo, ne znam otkud pravo HNS-u da u naše ime pregovara. Očito HNS pregovara u svoje ime, dovoljno mu je 2 posto da ostane uz vladajuću koaliciju.

To nije dovoljno i to ne zadovoljava zaposlene u sustavu osnovnog i srednjeg školstva. Ostat ćemo u cirkularnom štrajku dok ne uspostavimo dijalog s Vladom RH i dok Vlada ne predstavi svoje prijedloge rješavanja problema”.