SINDIKALISTI PORUČILI VLADI: Ne bude li u petak pomaka u dogovoru, u ponedjeljak štrajkaju sve županije!

Sistemom eliminacije već se moglo zaključiti, no prosvjetni sidnikati su objavili da se sutra štrajka u školama u Primorsko-goranskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Ličko senjskoj županiji.

Izvor: Media servis

A onda je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec najavio i za ponedjeljak:”Da znate što će biti u ponedjeljak ako sutra ne dođe do bitnog pomaka, a to je sastanak i rješenje naših zahtjeva. U ponedjeljak će biti u štrajku sve županije, 20 njih i Grad Zagreb”.

No, sljedeći tjedan pojačavaju aktivnosti, paralelno sa štrajkom, najavio je Mihalinec.

“I onda dalje najavljujem da se u danima iza ponedjeljka mogu očekivati svakodnevne, veće i manje aktivnosti na Trgu sv. Marka. Šetnje šetača do prosvjeda broja ljudi koje mi odlučimo da ćemo tada dovesti i to u trenucima kada mi smatramo da je potrebno. Danas idu prijave”.

Sljedeću konferenciju će održati ispred Muzeja prekinutih veza. “Tamo ćemo na simboličan način održati press konferenciju sa željom da ovi sindikati tamo ne moraju ostaviti jedan od eksponata. Za sada nam se čini da je Vlada prekinula veze jer je socijalni dijalog počela voditi preko saborske govornice, a to nije socijalni dijalog”.

A kad su brojke u pitanju, jučer je u Gradu Zagrebu odaziv u srednjim školama bio 87,42, u osnovnim 82,94 posto. A u današnje 4 županije Zadarskoj, Karlovačkoj, Vukovarsko-srijemskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji u srednjim školama 89,37 posto i u osnovnim školama 81,49 posto članova sinndikata.

Mihalinec naglašava da iz ovih brojki proizlazi da su svi članovi shvatili zašto su u štrajku i da premijerova namjera povećanja osnovice za 6,12 posto svima ne regulira pitanje zahtjeva koje su postavili – koeficijent složenosti poslova za 6,11 posto. Potom je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem istaknula da su zaposleni u obrazovnom sustavu neispunjeno predizborno obećanje i zadnja rupa na sviralu.

“Toliko se nije moglo iznači novca i od jučer veliko iznenađenje. Država ima novca za sve, ali za rješavanje problematike u sustavu obrazovanja – nema. Nemamo 450 milijuna kuna dragi učitelji i zaposlenici u sustavu obrazovanja, a 1,2 milijarde kuna za sve zaposlenike u javnim i državnim službama”.

Zaključila je potom da obrazovanje nije prioritet, da vladi nije jasno zašto štrajkaju, no da sindikati znaju za što se bore. ‘‘Reforma obrazovanja nije započela reformom odnosa prema nositeljima obrazovanja‘‘, poručila je.

“Svaka poruka upućena s Markova trga jača želju za štrajkom, svakodnevna poruka upućena preko medija jača želju za štrajkom. Jer sada svi znaju da je laž da nema novca. Poruke upućene s Markova trga koje idu u smjeru da pucaju prema sindikatima i prema zaposlenicima u obrazovanju jačaju ono što je poanta ovog štrajka, a to je borba za dostojanstvo”, rekla je Šprem.

 

Oglasili su se i iz Sindikata preporod, priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

“Nakon što je Vlada najavila povećanje osnovice plaće svim zaposlenicima u javnim službama za 6.12-posto, netočno se u javnost odašilju informacije o povišici plaće u idućoj godini u spomenutom iznosu. Istine radi, ali i zbog toga što zaposlenici u javnim službama imaju pravo točno znati što će se s njihovim plaćama događati u 2020. godini, važnim smatramo opovrgnuti netočnu informaciju o povećanju plaće za 6,12-posto.

Osnovica plaće zaposlenicima u javnim službama bit će za 6,12-posto vjerojatno povećana tek od 1. rujna 2020., dakle, za nešto manje od godinu dana. Dok do toga ne dođe, osnovica će se, po svemu sudeći u 3 navrata povećavati kroz 2020. godinu, od 1. siječnja 2020. s 5.695,87 kn na 5.809,79 kn, od 1. lipnja 2020. na 5.923,70 kn i od 1. rujna 2021. na 6.044,46 kn. S obzirom na ovogodišnje povećanje osnovice u 2 navrata, 3-posto od 1. siječnja i 2-posto od 1. rujna, povećanje osnovice najavljeno za iduću godinu, kroz tri navrata, zaposlenicima u javnim službama donijet će gotovo identičan porast plaća kao i u ovoj godini, odnosno povećanje za cijelu godinu iznosit će 4,02-posto.

Prijedlog predsjednika Vlade predstavlja startnu poziciju Vlade u nastavku pregovora sa sindikatima javnih službi o osnovici za 2020. Osim o predloženoj visini osnovice, u pregovorima sa sindikalne će strane biti postavljeno i pitanje predložene dinamike. Čak i ako se radi o povećanom postotku povišice, ukoliko se do povišice plaće dolazi u više navrata, npr. u 3 umjesto u 2 navrata, zaposlenicima plaća može biti jednako ili čak i manje povećana u odnosu na raniju godinu.

Između ostalog i zato, ne samo zbog višekratnog neispunjavanja preuzetih obveza od strane Vlade, Sindikat Preporod se oštro protivi svim modalitetima povišice koji se ostvaruju kroz odgodu, višegodišnju ili unutar jedne godine, svejedno”.