SINDIKALIST NOVOSEL: Prosječna plaća u Hrvatskoj ima manju kupovnu moć od one u BiH i Srbiji

Naš osjećaj većih cijena puno je veći od statističkih prosjeka – ustvrdio je gostujući na N1 televiziji predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

“Kad je pandemija nastala, smanjena je bila potrošnja za naftnim derivatima i cijene nafte su pale. Ono što nije jednako kod nas kao negdje drugdje – u Hrvatskoj se za prosječnu plaću od 7040 kuna može kupiti najmanje litara goriva u Europi. Više od 500 tisuća radnika, odnosno 1/3 prima plaću manju od 6 tisuća kuna. To je daleko veći udar na naš standard nego što je to udar u drugim zemljama. Naša prosječna plaća koja je puno veća nego u Bosni i Hercegovini i Srbiji ima manju kupovnu moć nego što to imaju građani u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Naša prosječna plaća je nešto više od 900 eura, a minimalna plaća u Njemačkoj je 1600 eura”, rekao je Novosel za N1.

Novosel je rekao da je kod nas u zakonodavstvu sindikatima onemogućeno da zbog porasta troškova života građana i radnika mogu ući u neki opći štrajk.

“Mi u Hrvatskoj ne možemo organizirati generalni štrajk zbog porasta općih troškova života. Možemo apelirati da se zaustavi porast cijena derivata. Ako ode cijena struje, budite sigurni da će cijene kruha porasti. Ako se ne zaustavi cijena naftnih derivata, prijevoznici su najavili povećanje troškova prijevoza”, upozorio je.