SIGNALI STAROSTI: Kako započinje proces i što nam sve tada prijeti?

ilustracija

Nakon što navršimo 50 godina, mnoge nam stvari u našem organizmu signaliziraju da starimo. Utješno je što pravilnom prehranom i redovitom tjelovježbom mnoge probleme možemo olakšati i ne biti u velikoj mjeri podložni bolovima koji se počnu javljati.

Pripremila: Gordana Ivas

Osobito žene koje u pedesetima prolaze kroz menopauzu postaju zdravstveno osjetljivije. U tom razdoblju hormon estrogen počinje naglo padati, što kao posljedicu ima porast lošeg kolesterola što u konačnici može izazvati ozbiljne kardiovaskularne probleme i poteškoće s krvnim tlakom.

Žene počnu dobivati na težini i debljati se, osobito u području trbuha što može ponekad ukazivati i na ozbiljna oboljenja, prisutnost tumora ili karcinoma, ali i na prisutnost šećerne bolesti.

Kada duboko zakoračimo u peto desetljeće ne zaobilaze nas niti problemi s kostima. Osobito stvarna postane osteoartroza, degenerativna bolest perifernih zglobova od kojih češće oboljevaju žene, a kod oba spola javlja se obično u koljenima i kukovima.

Još jedna vrlo neugodna bolest vreba u tzv. zlatnom desetljeću, a to je bolest desni. Loš zadah, krvarenje zubnog mesa kao i česta bol trebali bi biti dodatni poticaj za odlazak zubaru, osobito kada je dokazano da upravo nebriga o zdravlju zubi i desni može dovesti do ozbiljnih srčanih problema ili artroze.

 

Komentiraj