ŠERBEDŽIJA O POLITICI: Pomislim, ide na bolje, a onda te nešto mlatne primitivno i balkanski

Foto: Dana Anders
Foto: Dana Anders

Rade Šerbedžija, naš megapopularni glumac, pjesnik, pisac, šansonjer i profesor gostovao je na N1 televiziji, gdje nije izbjegao pitanje o politici.

Na pitanje uznemirava li ga i danas politika, odgovara: “U nekom trenutku pomisliš da se stvari mijenjaju i da sve postaje bolje, da ide u boljem pravcu, a onda te odjedanput netko mlatne kao maljem iz mraka, ne samo kao pojedinca, nego uopće kao narod… Opet te nešto mlatne po glavi, ludo, blesavo, baš naše onako – primitivno, balkansko… Kad govorimo o narodu, treba govoriti o svom narodu i o lošim stvarima koje zapažaš, ne samo ono čemu sam se divio”.

Rekao je i da su ga uvijek zabrinjavali agresivnost, užas, nacionalizmi svih vrsta, šovinizmi, fašizmi na svim prostorima.

“Uznemiravaju me i danas. Ali, ne želim i ne mogu se više ja osobno boriti s njima. Na koncu konca sam ipak shvatio da je moj otac imao pravo kad je govorio i pisao – sine, ostavi politiku, nije tvoje da se baviš tim, ti si umjetnik. U nekom smislu znam da je imao pravo… Ja sam sada umoran od te situacije da se moram sutra ujutro probuditi i izaći na ulicu, da me neke oči opet gledaju, da ne kažem nešto drugo… Tako da ne želim više govoriti o tome. Ali, da je sve strašno, ponovno, što se događa, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Srbiji i svugdje drugdje, jeste strašno i zabrinjavajuće”, naveo je za N1.

PISALI SMO:

RADE ŠERBEDŽIJA: Za Hrvate nisam dovoljno Hrvat jer nisam Hrvat, a za Srbe nisam dovoljno Srbin jer sam Srbin iz Hrvatske – čitajte OVDJE.