RADE ŠERBEDŽIJA: Za Hrvate nisam dovoljno Hrvat jer nisam Hrvat, a za Srbe nisam dovoljno Srbin jer sam Srbin iz Hrvatske

Rade Šerbedžija

Obje strane su pucale po meni, zato sam otišao – rekao je među ostalim poznati glumac Rade Šerbedžija (70) u  emisiji “Šerbedžija, brionski razgovor”, na RTS-u. Ovo je dio njegovih razmišljanja.

“Kad je počeo rat u Jugoslaviji nitko nikada od nas nije mogao ni da sanja da bi se to moglo dogoditi, jer smo mislili da imamo najsigurniju, najbolju i najpravedniju zemlju na svijetu. Normalno je da u takvoj situaciji imate strašne nedoumice i da vas sve to traumatizira. Za Hrvate nisam dovoljno Hrvat jer nisam Hrvat, a za Srbe nisam dovoljno Srbin jer sam Srbin iz Hrvatske… šalim se, ali je negdje blizu istine. Nisi mogao ostati netaknut i nedirnut ako nisi izabrao stranu, tada si na vjetrometini gdje obe strane pucaju po tebi. To se meni upravo dogodilo. I zato sam otišao.

Od raspada Jugoslavije ja ne nailazim na razumijevanja i to je tako u svim tim novim državama, opet zbog jednog jedinog razloga a to je što ni tada ni danas ne želim da odabrem stranu, ne pristajem na podjele. Moja strana je otvorenost prema svijetu, za mene je nacionalni osjećaj, naravno, važna stvar, i kako kaže Tesla osjećam duboki ponos prema svom srpskom rodu i duboku ljubav prema svojoj najužoj domovini Hrvatskoj, gdje sam rođen, ali osjećam duboku zahvalnost i pripadnost tom čudnom, velikom, različitom svetu koji živi na zemaljskoj kugli.

Osjećam da ljubav i razumijevanje i prijateljsto prema nekom čovjeku sa Novog Zelanda i iz Hrvatske može biti isti. Možda sam lud, možda tako ne treba, ali to je moje osjećanje svijeta i gotova stvar. Sretan sam zbog toga iako znam da bi mi bilo mnogo lagodnije da se priklonim bilo kojoj politici, dobio bih mnogo više novaca i za film koji snimam i predstavu koju radim, ali to mi nije važno.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!