SABOR O ARHIVIMA: Koga štiti Vlada? – pitali su neki zastupnici

nina obuljen koržinek

U Saboru je u tijeku rasprava o Zakonu o arhivskom gradivu i arhivima. Prijedlog stiže na dnevni red osam mjeseci nakon izmjena Zakona koje je predložio Most, a koje su usvojene neposredno nakon ostavke Bože Petrova na dužnost predsjednika Sabora.

Izvješće: Media servis

U Ministarstvu kulture tvrde da će se Zakonom liberalizirati korištenje arhivske građe i omogućiti transformacija javnog arhivskog gradiva iz tradicionalnoga u digitalni oblik. Kažu i kako se Zakonom kvalitetno rješava pitanje dostupnosti arhivskoga gradiva nastalog od 1945. do 1990. godine. Oporba problematizira činjenicu da će nedostupnim postati gradivo od 30. svibnja do 22. prosinca 1990. u vrijeme tranzicije vlasti.

“Zbog čega ste skratili rok za sedam mjeseci, što se tiče javne dostupnosti određenog gradiva i zapravo, ne znam je li umjesno ili ne postaviti pitanje s kim se HDZ želi obračunati ili koga želi zaštititi”?, upitala je SDP-ova Sabina Glasovac. Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek odgovorila je kako je 30. svibnja prekretnica u hrvatskoj državi.

“Ono što je bilo do 29. svibnja pripada jednom režimu i jednom vremenu, a 30. svibnja konstituiran je prvi hrvatski demokratski sabor konstituiran na demokratskim izborima”, rekla je ministrica.

Oporba Zakon zove i “lex kolega”, aludirajući na Vladimira Šeksa kojem je to navodno bilo kodno UDBINO ime.

“Ako je već dostupno prije 90-te sve, zbog čega je onda ostavljena mogućnost da neki pojedinci stave zabranu na otvaranje pojedinih dosjea, znamo da je jedan kolega iz HDZ-a to napravio”, upitao je i SDP-ov Gordan Maras, a MOST-ov Marko Sladoljev istaknuo:”Simptomatično je da je u članku, kojeg bismo slobodno mogli nazvati lex kolega, Vladi, Vlada ovdje može značiti institucija, a može značiti i osobno ime, daje diskrecijsko pravo da određeni podatak propiše kao da je riječ o nacionalnoj sigurnosti i da ga učini nedostupnim”, rekao je Sladoljev.

HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović smatra da oporba pretjeruje. “Što zatvara, što znači otvaranje ako ste svjesni činjenice da su svi osobni podaci progonitelja već odavno maknuti iz arhiva. Vi ćete sada tamo naći samo najveći dio podataka od žrtava, oni će ponovno biti izloženi na stup javnosti, na stup srama, nezasluženo,” ustvrdila je Petrijevčanin Vuksanović.