S NOVOM GODINOM IDU PROMJENE: Ovo su neke koje startaju 1. siječnja

Kakva će biti 2022. godina iz epidemiološkog aspekta još ne znamo, no dobre vijesti na početku nove godine dolaze za radnike, ali i studente.

Izvor: Media servis

Povećava se minimalac, ali i studentska satnica. Bila bi to odlična vijest da ne pada pod sjenu potencijalnog novog rasta cijena hrane. A tu hranu više nećemo nositi u lakim plastičnim vrećicama koje će biti zabranjene. U minutama koje slijede donosimo dio novosti koje nas očekuju ove godine.

Minimalna plaća od danas je veća za 350 kuna i iznosi 3.750 kuna neto. ”Riječ je o povećanju od 10,3 posto i ona se odnosi na oko 51.000 zaposlenih koji primaju minimalnu plaću. Time prvi puta podižemo minimalnu plaću iznad 50 posto od prosječne neto plaće. To se još nije dogodilo u Hrvatskoj”, rekao je ranije premijer Andrej Plenković.

Ponosno se povećanjem minimalca pohvalio premijer Andrej Plenković. Nažalost, to je i dalje miljama daleko od plaće kojom bi se mogle pokriti osnovne životne potrebe.

Slaže se s tim i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, koji pak za Media servis priznaje da je riječ o solidnom rastu. Ipak, taj rast se topi kada u obzir uzmemo više nego osjetno povećanje cijena osnovnih životnih namirnica kojemu smo svjedočili u 2021 godini.

“Činjenica je da je i 3.750 kuna zapravo malo da bi se od toga moglo dostojno živjeti. Kada tako nekome poskupi hrana, ulje, kruh, brašno, mliječne prerađevine ili nešto drugo tada je na njega to vrlo značajan udar, jer mu je negdje 40 posto udjela troška hrane u mjesečnoj potrošnji, a recimo, u jednoj bolje stojećoj hrvatskoj obitelji taj udio troška hrane će biti ispod deset posto.”

Postoji bojazan da nas u siječnju očekuje i novi rast cijena hrane. Ipak, ekonomski analitičar Damir Novotny u razgovoru za Media servis kaže kako vjeruje da će se cijene stabilizirati.

“…da će tržište učiniti svoje, da će povećana ponuda zadovoljiti potražnju, da će se sljedeće godine ispuhati potražnja, koja se ove godine malo više napuhala. Tako da će zapravo doći do smirivanja cijena jer zapravo, ne vidimo niti jedan važniji razlog zašto bi se cijene strukturno povećavale osim jedne činjenice, a to je da nemamo dovoljno roba na tržištu.”

Osim minimalca, u 2022. raste i studentska satnica i to na 29,29 kn. No, neki u tome vide potencijalni dvosjekli mač zbog eventualnog smanjene potražnje broja ponuđenih poslova i bržeg probijanja limita. Što se tiče akcijskih i drugih sniženja cijena, trgovci će morati prikazati staru, novu i najnižu cijenu po kojoj je proizvod prodavan u proteklih 30 dana. Uz one u dućanima, lakše bismo trebali pratiti i cijene rada naših političara. Naime, županije, općine, gradovi i sama država morat će transparentno prikazivati na što sve troše proračunske kune.

Onima koji neće biti transparentni slijede novčane kazne. Živi bili pa vidjeli. Dobra vijest za poduzetnike jest da su dugogodišnje kritike na račun rada Hrvatske gospodarske komore rezultirale izmjenama zakona zahvaljujući kojima više ne moraju plaćati članarinu u toj instituciji.

Za kraj ćemo u kratkim crtama pobrojati još neke novosti u ovoj godini. Zabranjuju se lake plastične vrećice, a zbog osvetničke i takozvane deepfake pornografije može se završiti u zatvoru od jedne do tri godine.

Portali i drugi izdavači elektroničke publikacije odgovorni su i za komentare čitatelja ispod članaka, a svaki poslodavac s više od 50 radnika treba imati pravilnik o zviždačima te imenovati povjerenika i zamjenika voditelja postupka. Sve u svemu, možemo se samo nadati da će sve ove promjene građanima olakšati život i nadajmo se bolju 2022. godinu.