RODITELJI-ODGOJITELJI: Traže hitno poništenje odluke kojom gube neka prava

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) traži hitno pokretanje postupka u Skupštini grada za poništenje nedavno donesenih izmjena Odluke o roditeljima odgojiteljima. Prenosimo priopćenje.

“Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) 30. prosinca u popodnevnim satima primila je telefonski poziv od strane gradske uprave s prijedlogom sastanka u Gradu kod zamjenice gradonačelnika, gđe. Danijele Dolenec.

Sastanak je bio zakazan 11. siječnja 2022.g. sa temom “upitnik za korisnike i molba za pomoć”. Sastanak sa ovakvom temom smo odbili o čemu smo prethodno obavijestili i Ured zamjenice gradonačelnika. Nakon ignoriranja svih naših upozorenja, stalnih poniženja, neargumentiranih rasprava i potpunog negiranja demografskih potreba grada, neprihvatljivo je da nas se sada poziva u pomoć i to nakon što je Odluka o izmjenama izglasana (glasovima koalicije Možemo! i SDP).

Potpuno je neshvatljivo da, nakon što je Grad ipak odlučio od 1. svibnja 2022. dijelu korisnika ukinuti pravo, a preostalima pet puta smanjiti novčanu mjesečnu naknadu za obitelj s djecom, vlast u gradu Zagrebu očekuje kako će korisnici njima biti na raspolaganju za pomaganje u skupljanju opširnijih podataka o njima samima uz obrazloženje da bi se time kreirale nekakve mjere, koje bi im tada možda bile od pomoći. Nepoznavanjem merituma i dublje problematike te sustavnim negiranjem stručnih analiza od strane demografa i uz naša prethodna upozorenja, krajnje je neprihvatljivo da se nastali problem brige za obitelji i djecu koja će biti ostavljena bez prihoda ili su im isti smanjeni, pokušava riješiti na ovaj način. Grad je mogao prikupljanje podataka odraditi puno ranije, kroz nadležni Ured za demografiju koji je, između ostaloga, napravio analizu na koju su se pozivali gradonačelnik i vladajući pri izglasavanju “revidiranja mjere”.

Sigurni smo kako je resorni ured kadrovski i logistički dovoljno stručan i ekipiran da odradi i ovu novu analizu korisnika mjere Roditelj odgojitelj tako da ne vidimo niti smisao razgovora na predloženu temu. Za buduće sastanke uvijek smo na raspolaganju, ali nikako dok je aktualna Odluka o izmjenama na snazi. Radi svega navedenog tražimo pokretanje postupka poništavanja ove štetne Odluke u Skupštini grada te smo u tom slučaju spremni na ozbiljan dijalog, a što se tiče samih prava svih korisnika mjere Roditelj odgojitelj, udruga HURO je već poduzela i pravne korake u zaštiti istih.”