RODILJE PITAJU I NEGODUJU: Čemu služe kamere u rađaonici šibenske bolnice?!

Rodilje u Općoj bolnici Šibenik našle su se u izrazito neugodnoj situaciji. Žale se zbog kamera u rađaonici i sobama za koje tvrde da snimaju čin porođaja ili žene kako doje.

Izvor: Media servis

Udruga RODA poručila je da nema opravdanja za takvu vrstu snimanja koje krši ženino dostojanstvo, dok iz šibenske bolnice poručuju da kamere uopće nisu u funkciji te da zato pacijentice nisu obavijestili o tome.

Udruga Roda mjesecima prima pritužbe trudnica, rodilja i babinjača Opće bolnice Šibenik koje tvrde kako su nadzorne kamere u sobama, ambulantama i rađaonicama postavljene tako da snimaju čin porođaja ili žene kako doje. Kamere su, ističu iz udruge, postavljene u ljeto 2019. te nigdje nisu istaknute obavijesti o snimanju.

“Nema opravdanja za takvu vrstu snimanja i takvo kršenje privatnosti i ženina dostojanstva dok rađa”, poručila je za Media servis Daniela Drandić iz Udruge RODA.

“Opća bolnica Šibenik je jedino rodilište u zemlji koje se usudilo tako grubo i očito kršiti ljudska prava rodilja. Snimanje bez prethodnog dopuštenja i bez jasne informacije da se snima u nekom prostoru je nasilje nad ženama. Nemamo informaciju o tome gdje se te snimke pohranjuju, tko ima pristup tim snimkama, i na kraju krajeva, što s tim snimaka rade i što će im uopće takve snimke.”

Udruge Roda i Politiscope uputile su dopis Agenciji za zaštitu osobnih podataka, Ministarstvu zdravstva, Pučkoj pravobraniteljici, Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova te Općoj bolnici Šibenik u kojem su zatražile hitnu reakciju na tu nezakonitu praksu. Duje Prkut iz Politoscopa za Media servis je naglasio da u šibenskoj bolnici nisu poštovani minimalni zakonski uvjeti poput označavanja kamera, a pravno opravdanje, kaže – teško je pronaći.

“Uopće je problematično samo postavljanje tih kamera u rađaonicu čak i ako one trenutno nisu u funkciji. Jako je teško pronaći pravno opravdanje koje bi omogućilo bolnici da snima pacijentice u trenutku poroda, za to bi od njih trebali dobiti privolu. Svrha koja se ostvaruje snimanjem, a navodno je to zaštita bolničkog inventara, može se napraviti na način koji ne uključuje invaziju na intimu pacijenata.”

Iz šibenske bolnice na naš su upit odgovorili kako kamere nisu u funkciji pa pacijenti o njima nisu bili ni obaviješteni.

“U vrijeme kada su se postavljale imale su mogućnost isključivo nadzora u svrhu zaštite pacijenata, dakle kamere nemaju mogućnost bilježenja podataka tj. ne stvaraju snimku, već samo nadzor radi mogućnosti pravovremenog reagiranja zdravstvenih radnika ukoliko pacijentima zatreba. Pitanje njihova uklanjanja ili vraćanja u funkciju će se rješavati u skladu s odredbama GDPR-a i prema stavu Agencije za zaštitu osobnih podataka s kojom smo trenutno u komunikaciji radi već prethodno zaprimljene pritužbe”, poručili su iz šibenske bolnice za Media servis.

Komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *