REAKCIJE NA PRORAČUN: Superizborni, neviđen u Hrvatskoj

Državnim proračunom za 2024. godinu Vlada planira prihode od 28,5 milijardi eura, no rashodi rastu značajno više pa će iznositi 32,6 milijarde eura.

Izvor: Media servis

Razlog rastu deficita oporba vidi u predizbornoj kampanju, što ne odobrava ni struka. No ima onih koji su zadovoljni svojim dijelom kolača, jer najveće kriške dobivaju radnici u javnom sektoru i umirovljenici.
Prihodi rastu za tri posto, a rashodi za 11,2 posto.

Dok premijer Andrej Plenković i ovog puta ističe da je proračun socijalno osjetljiv, ekonomski analitičar Damir Novotny za Media servis kaže:

”To jednostavno nije točno. Proračuni su fiskalni instrument, dakle to je najvažniji instrument Vladine ekonomske politike, a socijalne politike su potpuno nešto drugo i proračuni ne mogu biti socijalno osjetljivi. Ulazak ponovo u avanturu rasta deficita, manjka u proračunu nije dobro i mislim da će takav proračun morati doživjeti i neke promjene tijekom 2024. godine”.

A najviše ga brine, kaže Novotny, rast troškova javnog sektora u cjelini, izostanak reformi javnog sektora i cijeli spektar Vladinih intervencija u ekonomiju tržišta koji je kod ekonomskih aktera stvorio osjećaj da se može i dalje trošiti bez ikakvih ograničenja. No ima onih koji nisu zabrinuti, nego zadovoljni. Umirovljenici, uz zaposlene u javnim službama najveći su dobitnici proračuna jer sredstva za mirovine rastu za 1,1 milijardu eura.

To je očekivano kaže nam predsjednik HSU-a Veselko Gabričević.

”Još uvijek inflacija sigurno neće stati, bit će znatna sredstva potrebna i za usklađivanje mirovina. Očekujemo da će mirovine iduće godine rasti negdje od tri do pet posto, kao što su ove godine rasle najniže mirovine tri posto, vrijeme je da počnu rasti sve mirovine i da naša mirovine u naredne četiri godine dođu na razinu mirovina Europske unije”.

Kaže da je ovo dobar znak i moguće nagovještaj da bi se mogla riješiti i 13. mirovina za umirovljenike. A ako oporbu pitate svi su složni – veći rashodi od prihoda su jer su iduće godine izbori pa se dijeli ‘šakom i kapom’. Saborski zastupnik iz Fokusa Dario Zurovec.

”Mislim da se vidi da je to jedan pravi predizborni proračun, kao što možete vidjeti evo povećavaju se i rashodi. Mi ćemo sigurno na njega imati amandmana i kada će biti amandmani, mi ćemo isto javno objaviti. Vjerujte mi puno je tih stavki baš u proračunu koje bi se dale jako fino preraspodijeliti i bilo bi puno bolje vjerujte mi i vama i nama”.

Bivši SDP-ov ministar financija Boris Lalovac koji se osvrnuo i na reakciju Bruxellesa na ovakav rast plaća.

“Činjenica je da su sada u trećoj i četvrtoj godini inflacije najveći gubitnici radnici i umirovljenici. Vjerojatno u Bruxellesu nisu niti svjesni kako s malim plaćama i mirovinama mi živimo. U tome kontekstu briselske birokracije i hrvatske zbilje sam na snazi hrvatskih radnika i umirovljenika.”

A za prijedlog proračuna kaže da je superizborni proračun kakav Hrvatska još nije vidjela. I dok oporba u svemu vidi predizbornou kampanju, Novotny kaže da je posljednjih 20-ak godina svaki proračun politički pa tako ni ovaj za 2024. nije iznimka.