RAVNATELJICA KLINGER: Vjeroučitelju Bagariću izvanredni otkaz, a i DORH će pokrenuti postupak

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Ljiljana Klinger, ravnateljica Osnovne škole Matije Gupca iz Zagreba, pokrenula je proceduru za izvanredni otkaz vjeroučitelju Krešimiru Bagariću, koji je na satovima pozivao na mržnju.

“Slijedi izvanredni otkaz ugovora o radu. To je osobna odgovornost i nema veze sa školom. Ima veze s besprizornim ponašanjem pojedinaca za koje ne znamo da postoje dok ne naprave ovakovo zlodjelo”, rekla je Klinger za Al Jazeeru.

O ranijem sličnom ponašanju vjeroučitelja Bagarića, kaže Klinger, nisu imali nikakva saznanja, te dodaje:

“Budući nismo znali, nažalost nismo mogli niti postupati. Za ovakve postupke vjeroučitelj odgovara po Zakonu o radu kao i svi drugi zaposlenici, odnosno može dobiti otkaz, iako ga na radno mjesto ne postavlja ravnatelj/ica… Vjeroučitelji u školi sklapaju ugovor o radu i imaju ista prava i obaveze kao i svi drugi zaposlenici. Razlika između ostalih zaposlenika i vjeroučitelja jest u samom prijemu na posao – dakle, ravnatelj u školi ne prima vjeroučitelje temeljem natječaja, kao ostale zaposlenike, već nakon natječaja katehetski ured šalje uputnicom vjeroučitelja u školu”.

Škola je zbog ovog slučaja u kontaktu sa svim nadležnim institucijama, objašnjava Klinger, te će provesti sve pisane prijave. Kaže i da će Državno odvjetništvo po službenoj dužnosti pokrenuti postupak. “Mi smo unatoč tome obavijestili sve relevantne institucije koje trebaju, prema našim saznanjima, izvršiti određene radnje. A i mi radimo ono što je u okviru naših ovlasti”, rekla je ravnateljica Klinger.

U međuvremeu je ravnateljica Klinger potvrdila da je riječ o autentičnoj snimci. I djeci je jasno kako je profesor učinio veliku pogrešku, svjesni su da mora snositi odgovornost, ali im je teško što više neće biti s njima, posebno onima kojima je bio i razrednik.

Snimku možete poslušati OVDJE.

PISALI SMO:

AFERA VJEROUČITELJA: Ministrica Divjak o čovjeku koji bi streljao Mesića i Pusić – čitajte OVDJE.