RAT U UKRAJINI NE JENJAVA: Mađarska blokira embargo na rusku naftu

Rat u Ukrajini ne jenjava niti 76. dan – razaranja istoka i juga zemlje su nastavljena. SAD šalje novu vojnu pomoć, a dok se čekaju nove sankcije EU-a Rusiji, one su stigle iz Japana. Šesti paket sankcija Unije je na čekanju zbog mađarskog premijera koji ne pristaje na embargo uvoza ruske nafte jer nema more.

Izvor: Media servis

Rusi su nastavili s napadima na Kramatorsk i Slovjansk, dok su Odesu pogodili novim hipersoničnim raketama. Stradali su trgovački centar i dva hotela, a zabilježene su brojne civilne žrtve. Ruske rakete pogodile su i židovsko groblje u regiji Sumi.

Ukrajinsko ministarstvo obrane poručuje da ruske snage provode “operacije napada” na čeličanu u Mariupolju nakon što je konvoj UN-a napustio regiju Donjeck. U čeličani, koja je posljednje uporište Ukrajinaca u tom južnom gradu, i dalje se nalaze stotine branitelja, ali i civila. Ukrajinci tvrde i da je zaustavljen ruski napredak oko Izjuma. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da će povijest Rusiju smatrati odgovornom za ponovni rat na europskom teritoriju.

“Siguran sam da je to glavna tema i u Moskvi. Oni mogu reći da je sve propaganda, neka im bude, neka rade politiku od toga. No, realnost ne može biti promijenjena, realnost traži mir. A jedini krivac što nije mir je i bit će Rusija. To je povijesna krivnja Rusije. Mi Ukrajinci ćemo i dalje raditi na obrani, pobjedi i vraćanju pravde.”

Napadi na Odesu i pomorska blokada Ukrajine kao i ruska osvajanja na jugu aktualizirala su problem nestašice i visokih cijena hrane u svijetu. Iz Ukrajine, kao jednog od najvećih svjetskih izvoznika žitarica i uljarica poljoprivredni proizvodi ne odlaze na tržište što izaziva cijenovne skokove i nestašicu. Ukrajina je već pozvala na deblokadu izvoza, koji joj je ujedno značajan dio prihoda.

SAD šalje Ukrajini dodatnu vojnu pomoć vrijednu 40 milijardi dolara. Naime, američki predsjednik Joe Biden potpisao je zakon koji omogućuje ubrzanje slanja vojne opreme Ukrajini, reaktivirajući tako zakonske odredbe iz Drugog svjetskog rata. U intervjuu za Euronews, šef europske diplomacije Josep Borrell izjavio je kako je ruska invazija rat samo jedne osobe.

“Moramo inzistirati na ovim idejama – ne borimo se protiv Rusije, mi branimo Ukrajinu. Braniti Ukrajinu znači braniti međunarodne zakone. Inače bi to bili zakoni džungle.”

I dok Europska unija radi na šestom paketu sankcija Rusiji u koji je uključen i embargo na uvoz ruskih energenata, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sastala se s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom jer se Mađarska tome protivi. Pregovori su propali, iako Von der Leyen tvrdi da je došlo do napretka u razgovorima.

Mađarska svoj pristanak na novi paket sankcija uvjetuje jamstvima da će imati osiguranu nabavu energenata ako se uvede embargo. Zbog mađarske blokade prijedloga, videokonferencija o potencijalnom embargu je odgođena.

Kako donosi Financial Times “Budimpešta je također uznemirena zbog toga što će postati jako ovisna o naftovodu iz Hrvatske u slučaju embarga”. Dodajmo da izuzeće traže i Slovačka, Češka i Bugarska. Nove sankcije Rusima objavio je Japan – među njima su zamrzavanje sredstava ruskim oligarsima, kao i izvoz roba visoke tehnologije.