RAT JE 76. DAN: “Tko ponavlja zločine Hitlerovog režima osuđen je na propast”

Na istoku Ukrajine vode se žestoke borbe protiv ruskih snaga. Nastavljene su borbe u Kramatorsku i Slovjansku.

Izvor: Media servis

Zabilježen je i novi raketni napad na Odesu u kojem su ozlijeđene najmanje dvije osobe. Ukrajinci tvrde da su uspjeli zaustaviti rusko napredovanje oko Izjuma.

Dodatna vojna pomoć Ukrajini ponovno će stići iz SAD-a. Američki predsjednik Joe Biden potpisao je zakon koji omogućuje ubrzanje slanja vojne opreme Ukrajini, reaktivirajući zakon iz Drugog svjetskog rata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je optužio Zapad za rat u Ukrajini u svojem tradicionalnom govoru na proslavi Dana pobjede. Unatoč očekivanjima izostale su bombastične poruke Zapad.

”Radile su se otvorene pripreme za još jednu akciju u Donbasu i invaziju na povijesne zemlje uključujući Krim. Kijev je najavio mogućnost nabave nuklearnog oružja.

NATO je nastavio s vojnim razvojem na susjednim teritorijima. Sve to je nedopustiva prijetnja na našim granicama. Opasnost je rasla svakim danom. Bila je to iznuđena , pravovremena i jedina pravilna odluka”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da Rusija ne može prisvojiti dan pobjede te nastavio:

“Onaj koji ponavlja užasne zločine Hitlerova režima i slijedi nacističku filozofiju danas je osuđen na propast i zato će izgubiti sve. Uskoro ćemo imati dva Dana pobjede u Ukrajini, a netko neće imati niti jedan. Pobijedili smo onda pobijedit ćemo i sada.”

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić za Media servis je poručila kako je Putinov govor bio mirniji te manje emotivan od onoga što se očekivalo. Pusić smatra da bi rat mogao potrajati, ali i kako će posljedice za agresora biti dugotrajne.

“Za Ukrajinu – pobijediti znači ostati živ. Za Rusiju pobijediti – zapravo ne znam što znači. Ne znam može li Rusija teoretski pobijediti u ovom ratu obzirom na ogromnu štetu koju je to nanijela ruskoj reputaciji i ekonomiji.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!