RAT 56. DAN: Ruska ofenziva u Donbasu – dali ultimatum braniteljima Mariupolja da se predaju

Rusija je u 56. danu rata pojačala svoju ofenzivu u Donbasu, ali njen napredak ometaju “ekološki, logistički i tehnički izazovi”, priopćila je Velika Britanija.

“Rusko granatiranje i udari na bojišnicu u Donbasu sve su jači, a Ukrajinci odbijaju brojne pokušaje napredovanja ruskih snaga”, priopćilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva kasno u utorak.

Glavni fokus Rusije i dalje je južni lučki grad Mairupolj gdje ruske trupe nastavljaju s napadima na čeličanu Azovstal u kojoj se nalaze ukrajinski vojnici i civili, priopćila je ukrajinska vojska, a prenosi BBC u srijedu.

Vojska također navodi da ruske snage nastavljaju svoju invaziju velikih razmjera na istočnu Ukrajinu kako bi uspostavile potpunu kontrolu nad regijama Doneck i Luhansk.

Zamjenik gradonačelnika Sergej Orlov rekao je da je mnogo civila zaglavljeno u čeličani Azovstalu Mariupolju.

Rusija je ukrajinskim postrojbama u tom gradu dala rok do 12 sati po moskovskom vremenu da se predaju, ali Ukrajina je obećala da će nastaviti braniti lučki grad.

“Mogu potvrditi da ima puno civila u čeličani”, rekao je Sergej Orlov za BBC Newsday.

Dodao je da su u Azovstalu uglavnom građani iz porušenih okolnih zgrada i radnici te da su znali da čeličana ima dobro sklonište za bombe i nešto zalihe hrane i vode, zbog čega su se i smjestili tu.

Orlov je naglasio da ljudima smještenima u čeličani nije moguće pomoći te da im nedostaje svega – hrane, vode, lijekova.

Rusko ministarstvo obrane dalo je ukrajinskim snagama u Azovstalu novi ultimatum, piše Reuters, a prenosi BBC.

“Ruske oružane snage, temeljene isključivo na humanitarnim načelima, ponovno predlažu da borci nacionalističkih bataljuna i strani plaćenici prestanu s vojnim operacijama od 14:00 po moskovskom vremenu 20. travnja i polože oružje”, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.